00:00, pet, 29. Mar

Odslej za kolesarje nova sobotna linija vlaka na Koroški progi





Včeraj je v Mariboru potekala otvoritev nove sobotne linije vlaka na Koroški progi, ki bo vozil med 24. junijem in 2. septembrom letos, v dveh terminih na odseku Maribor–Prevalje–Maribor. Zbrane je nagovorila tudi državna sekretarka Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, gospa Eva Štravs Podlogar. Po uvodnih nagovorih so se kolesarji udeležili otvoritvene vožnje s sobotnim vlakom po Koroški progi z novinarsko konferenco ter kolesarjenjem po Dravski kolesarski poti iz Vuhreda do Podvelke.

vlak, kolo, potovanje s kolesi na vlaku (1)

Med skupnim kolesarjenjem v čudovitem sončnem vremenu je kolesarje v Vuhredu pozdravil župan Radlje ob Dravi Alan Bukovnik. Kolesarjenje se je zaključilo v Podvelki, ker jih je nagovoril župan Občine Podvelka Anton Kovše in pozdravil župan Občine Vuzenica Franjo Golob. Med predstavniki občin je bil prisoten tudi Igor Kos iz Mestne Občine Maribor.

RRA Koroška, Zavod za turizem Maribor – Pohorje in ZRS Bistra si že dalj časa skupaj z 18 občinami ob reki Dravi trudijo vzpostaviti privlačno Dravsko kolesarsko pot, pri čemer je podpora železniških povezav ob vikendih ključna za celovit turistični produkt. Ob enem se v bližini Koroške proge razvijajo še drugi kolesarski produkti (Štrekna – kolesarska pot po Mislinjski dolini, Gorskokolesarski park Peca, Ride Ruše, Bike Maribor in Bike park Pohorje), ki lahko prav tako veliko pridobijo s sobotno železniško povezavo, saj tako postajajo lažje dostopni za širši krog uporabnikov.

vlak, kolo, potovanje s kolesi na vlaku (3)

RRA Koroška je tako že septembra 2016 (ob podpori Sveta Koroške regije) pripravil predlog izboljšav voznega reda Koroške proge, ki bi izkoristile potenciale proge na dveh nivojih, kot kolesarsko-turistična proga in kot delovno- študijsko migracijska proga. RRA Koroška, Direkcija RS za infrastrukturo in Slovenske železnice so z dobrim sodelovanjem v naslednjih mesecih uspeli zagotoviti odprtje Koroške proge ob sobotah za potrebe kolesarjev v poletnih mesecih. Vlaki so prilagojeni za prevoz večjega števila koles ter vozijo v dopoldanskem (od 7:35 do 11:00) in popoldanskem terminu (od 14:00 do 19:00), kar omogoča organizacijo celodnevnih kolesarskih izletov. Za kar čim hitrejšo vožnjo vlak ob sobotah ne stoji na vseh postajališčih, ampak samo na večjih železniških postajah, s čimer se je čas vožnje med Mariborom in Prevaljami zmanjšal za 30 minut.

Ob tej veliki pridobitvi za kolesarski turizem sta se povezali Regionalna razvojna agencija za Koroško in Zavod za turizem Maribor – Pohorje ter skupaj pripravili promocijsko zloženko S kolesom na vlak, ki kolesarjem podaja vse informacije o kolesarskih produktih v območju železniške proge ter predstavi novi vozni red ob sobotah med poletjem. Ob zaključku današnjega kolesarjenja je bilo poskrbljeno tudi za kolesarski zajtrk za vse udeležence kolesarjenja. Kolesarski zajtrk sestavljen iz produktov lokalnih pridelovalcev je dobra popotnica za razvoj takšne ponudbe in vključevanja lokalnih ponudnikov.

Odprtje poletnega sobotnega vlak na Koroški progi, prilagojenega za prevoz večjega števila koles je prvi korak k optimizaciji Koroške proge in izboljšanje njene zasedenosti. V prihodnje se nadejamo novih pridobitev, ki bodo še povečale atraktivnost proge tako za potrebe kolesarskih turistov kot dnevih vozačev v Avstrijo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.