03:34, čet, 25. Apr

Odslej varnejše križišče v Hotinji vasi





Danes so na nevarnem križišču v Hotinji vasi simbolično otvorili sistem COPS@road, ki s svetlobnim signalom voznika na neprednostni cesti opozori na potencialno nevarnost trka. Kot je danes poudaril župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak, bo ta sistem zagotavljal bistveno večjo varnost v križišču, kjer so se dokaj pogosto dogajale prometne nesreče.

hotinja vas 2

Na križišču s štirimi kraki, kjer se križajo Hotinjska cesta z ulico Pri transformatorju in Piškovo ulico, je v preteklosti prihajalo do številnih prometnih nesreč, med njimi v lanskem letu tudi ena s smrtnim izidom. Križišče je nevarno predvsem zaradi nepreglednosti in nevarnosti naleta s stranske na prednostno cesto. S postavitvijo sistema COPS@road bodo vozniki ob približevanju križišču dobili dodatno informacijo o povečani nevarnosti trka in s tem opozorilo na previdnost. Pred križiščem se tako prednostna kot neprednostni cesti zravnajo, zaradi česar dosežejo vozila na prednostni cesti relativno visoko hitrost za to območje, z neprednostne ceste pa obstaja velika nevarnost naleta zaradi slabše preglednosti. Poudariti je treba še, da ne gre za semafor ali drugo obliko zavezujočega prometnega sistema, pač pa za dodatni opozorilni sistem. T.i. opozorilni steber COPS@road so danes simbolično predali v uporabo predstavniki občine Hoče-Slivnica, Zavarovalnice Triglav in podjetja Aktivna signalizacija Korun.

hotinja vas 1

Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak poudarja, da bo postavitev sistema COPS@road prispevala k večji previdnosti in pozornosti voznikov, s čimer se bo bistveno povečala varnost vseh udeležencev v prometu. “Veseli smo možnosti za skupno financiranje postavitve opozorilnega sistema, saj se v občini Hoče-Slivnica zelo trudimo z različnimi pristopi povečati varnost naših občanov«. V sklopu projekta Skupaj za večjo prometno varnost v Sloveniji je Zavarovalnica Triglav v 40 odstotkih finančno podprla postavitve 12 sistemov COPS@road na nevarnih cestnih odsekih v različnih slovenskih regijah, kjer obstaja povečana nevarnost trkov zaradi nepreglednosti in tako prispevala k aktivnejšemu zmanjševanju nevarnosti prometnih nesreč. Med prvimi izbranimi kritičnimi križišči je križišče v Hotinji vasi. »Veseli smo, da smo tudi na križišču v Hotinji vasi, ki je med prvimi šestimi, ki smo jih izbrali, pomagali k varnejši poti vseh, ki se bodo vozili tod mimo,« je povedal Uroš Skuhala, direktor Območne enote Maribor Zavarovalnice Triglav.

hotinja vas 3

Sistem COPS@road pa so razvili v podjetju A.s.K. Direktor, Peter Korun, pravi, da že beležijo pozitivne rezultate: “Ponekod se je varnost izboljšala tudi za 90 odstotkov. Zelo nas veseli tovrstno sodelovanje z Zavarovalnico Triglav in slovenskimi občinami, kar je potrditev, da v Sloveniji obstaja posluh za izboljšanje varnosti na naših cestah s tehnološko inovativnimi pristopi. Verjamemo, da lahko tudi na tem križišču v Hotinji vasi pripomoremo k povečanju varnosti z opozarjanjem v realnem času. Na ta način prometni udeleženci dobijo potrebne dodatne informacije o dogajanju v neposredni bližini križišča, na podlagi katerih lahko sprejemajo odločitve v prometu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.