15:40, pet, 29. Mar

Obeležujemo 1. svetovni dan čebel





Svet danes na pobudo Slovenije prvič obeležuje svetovni dan čebel. Ta je namenjen osveščanju o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Od opraševanja je namreč odvisna vsaka tretja žlica hrane, a so čebele so vse bolj ogrožene.

Generalna skupščina Združenih narodov je 20. maj za svetovni dan čebel s posebno resolucijo razglasila decembra lani, od ideje do razglasitve so minila približno tri leta. A Slovenija ne počiva, zdaj predstavlja pobudo in išče podporo za zaščito čebel na ravni EU.

V Sloveniji je danes na 1000 prebivalcev skoraj pet čebelarjev, kar državo uvršča med svetovne velesile. “Razglasitev svetovnega dneva čebel si lahko Slovenija šteje za velik uspeh ter priznanje,” so poudarili in dodali, da je bila država širše prepoznana po skrbi za čebele, hkrati pa pridobiva na ugledu kot država odličnih čebelarjev in razvitega čebelarskega sektorja. “Z ustanovitvijo čebelarske akademije pa Slovenija tudi aktivno prispeva k izboljšanju izobraženosti na področju čebelarstva,” so še pojasnili.

Predsednik DZ Milan Brglez je v poslanici ob svetovnem dnevu zapisal, da smo Slovenci čebelarski narod, narod, ki se zaveda pomena čebel in skrbi zanje. “Čebelarstvo tako velja za eno najstarejših in najbolj tradicionalnih dejavnosti pri nas, za dejavnost, ki je postala zelo dragocen sestavni del naše kulture,” je poudaril.

“A svetovni dan čebel prvenstveno ni ‘le’ poklon čebelam, tem marljivim delavkam, ampak je tudi in predvsem opozorilo. Opozorilo, da imamo, vsaj za zdaj, na voljo le en svet, le en planet, zato bi morali z njim ravnati še toliko bolj previdno, skrbno in preudarno. Pa vendar smo do njega in njegovih preostalih prebivalcev, tudi čebel, vse preveč brezbrižni in neodgovorni,” je izpostavil.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.