11:36, čet, 25. Apr

Občina Muta v koriščenje avstrijskega vodnega vira





Občina Muta, ki si v okviru projekta vodooskrbe skupno petih občin prizadeva za spremembo projekta v svoji občini, je z zasebnikom iz Avstrije že uskladila vsebino pogodbe o koriščenju vodnega vira, ki izvira v Avstriji in nato teče v Slovenijo. Svetniki občine so pogodbo potrdili na torkovi seji, občina pa nadaljuje postopke spremembe projekta.

Skoraj 50 milijonov evrov vreden projekt vodooskrbe v Zgornji Dravski dolini, v katerem sodelujejo občine Podvelka, Radlje ob Dravi, Vuzenica, Muta in Dravograd, že ima skoraj leto dni potrjen prejem evropskih kohezijskih sredstev in se je že začel izvajati v nekaterih občinah, zato je vsakršno spreminjanje projekta zahtevno.

Občina Muta
Občina Muta

V Občini Muta želijo projekt spremeniti tako, da bi vključeval katerega od vodnih virov z okoliških hribov in ne le vode iz črpališča v dolini. Župan Mirko Vošner, ki je vodenje občine prevzel pred dvema letom, projekt pa je bil zasnovan pred tem, zagotavlja, da načrtovana sprememba v njihovi občini ne ogroža glavnih ciljev in parametrov skupnega projekta ter da se s tem naložba ne draži.

Vodni vir z izvirom v Avstriji

Najmočnejši hribovski vodni vir, ki bi ga na Muti radi vključili v projekt, izvira v sosednji Avstriji, a kmalu po izviru teče v Slovenijo. Z zasebnikom v Avstriji je občina ob pomoči pravnih strokovnjakov že uskladila pogodbo glede uporabe vode, zdaj je v teku postopek vpisa lastninske pravice na koriščenje vode v zemljiško knjigo v Avstriji.”V teku je tudi postopek pridobitve vodne pravice pri deželni vladi avstrijske Štajerske v Gradcu“, je pojasnil Vošner.

Pogodbo z zasebnikom, ki med drugim zajema tudi nadomestilo v letni višini 2000 evrov v primeru, da bo občina koristila liter vode na sekundo, in več v primeru večjega koriščenja, so svetniki občine Muta na torkovi seji občinskega sveta potrdili, prav tako so se seznanili s spremembo projekta, že pridobljeno dokumentacijo in načrtovanimi nadaljnjimi aktivnostmi.

mirko vosner
Mirko Vošner

Občina je po Vošnerjevih besedah med drugim pridobila tudi načelno soglasje slovenskega zunanjega ministrstva o možnosti prekopa državne meje med Slovenijo in Avstrijo z vodovodno infrastrukturo.

Vse omenjeno pa je osnova za nadaljnje pogovore z ministrstvom za okolje in prostor glede spremembe že potrjenega skupnega projekta vodooskrbe. Za sestanek na ministrstvu bo občina zaprosila v kratkem. Župane sodelujočih občin, ki tvorijo projektni svet, pa je Občina Muta s spremembami že seznanila.

Vsi ti postopki so Občino Muta po županovih besedah stali “nekaj 10.000 evrov”. Tudi zaradi tega ter še zaradi sprememb na nekaterih drugih postavkah je občinski svet v torek potrdil tudi rebalans letošnjega občinskega proračuna Občine Muta.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.