19:51, čet, 25. Apr

Ob prazniku dela tradicionalna kresovanja in številne prireditve





Ob prazniku dela, 1. maju, po Sloveniji pripravljajo številne prireditve. Majska drevesa večinoma že stojijo, na predvečer praznika bodo po državi zagoreli kresovi, v praznično jutro bo marsikje zaigrala budnica, dela prosti 1. maj pa bo v znamenju številnih tradicionalnih prireditev in druženj.

kres24

Območne organizacije ZSSS organizirajo kresovanja in prvomajske prireditve povsod po Sloveniji, prav tako tudi druge sindikalne organizacije.

Na poseben način praznike začenjajo v Rušah, kjer bodo v sredo ob 17. uri najprej postavljali majsko drevo, sledile bodo vaške igre in tradicionalni pohod z baklami ter nato prižig kresa in tudi kresnega moža.

Tradicionalno kresovanje bo v Koblarjevem zalivu na obrežju reke Drave v Mariboru. S pričetkom ob 17. uri ga v sredo organizira Območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Podravje in Koroška, slavnostni govornik na prireditvi pa bo generalni sekretar ZSSS Milan Utroša. Prireditev spremlja tradicionalni ognjemet, prvim 500 obiskovalcem pa obljubljajo brezplačno porcijo golaža.

Na Koroškem bosta tradicionalni prvomajski prireditvi na Kremžarjevem vrhu, kjer bo slavnostni govornik izvršni sekretar ZSSS Goran Lukić, koroška območna organizacija SKEI pa organizira prireditev ob Ivarčkem jezeru.

Previdno na kresovanjih

Ob napovedanih kresovanjih Uprava RS za zaščito in reševanje organizatorje javnih prireditev s kresovanjem ter vse, ki bodo med prazniki v naravnem okolju kurili kresove, poziva, naj sledijo napotkom za preprečevanje požarov.

Kot poudarjajo na upravi, mora biti prostor okoli kurišča kresa očiščen vseh gorljivih snovi, kres pa naj bo ves čas pod nadzorom. Če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali.

Pri kurjenju je prepovedano uporabljati vnetljive in eksplozivne snovi. Ob vetrovnem vremenu kresa ni priporočljivo prižigati, ob močnejših sunkih vetra pa je treba kurjenje kresa prekiniti.

Če kres vseeno povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilce, navajajo na upravi.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.