03:26, pet, 19. Apr

Nujna sanacija zahodne tribune v Ljudskem vrtu se bliža koncu





Na mariborskem stadionu Ljudski vrt, potem ko je gradbena inšpekcija zagrozila s sankcijami zaradi neustreznosti zastarele zahodne tribune, še vedno potekajo najnujnejša sanacijska dela. Kot je povedal župan Andrej Fištravec, so s kleparskimi deli ustavili zamakanje, zdaj pa poteka druga faza obnove, s katero bodo odpravili korozijo.

ljudski vrt

S tem sicer mariborska občina kot lastnik objekta zgolj krpa luknje na stari tribuni sicer prenovljenega stadiona državnih prvakov. Na dolgi rok bo namreč treba popolnoma prenoviti tribunu, ki ne ustreza več standardom Uefe in Fife, ti pa sta doslej mariborskemu klubu pri organizaciji mednarodnih tekem večkrat pogledali skozi prste.

Kljub vsemu pa tribune, kot kaže, ne bo potrebno graditi povsem na novo, saj je stroka ugotovila, da statika loka ni problematična. To pomeni, da ga ne bo treba podirati in graditi na novo, kar bo omogočilo cenejšo izvedbo pred časom na osem milijonov evrov ocenjeno vrednost projekta.

“Notranjost zahodne tribune bomo porušili in jo v skladu s standardi Uefe in Fife na novo zgradili,” je napovedal Fištravec. Povedal je, da so se odločili za model javno-zasebnega partnerstva, saj bodo zasebnemu vlagatelju ponudili izgradnjo garažne hiše na južnem delu izhoda iz stadiona.

S tem bi po županovih besedah dosegli več koristi. Med drugim bi bila gradnja garažne hiše na tem mestu cenejša kot izgradnja pod vzhodnim pomožnim igriščem, hkrati pa bo namenjena celotnemu centru mesta. To pa pomeni, da bodo v skladu z načrti občine lahko začeli zapirati središče mesta – Fištravec je konkretno omenil območje Slomškovega trga, saj bo rešen problem parkiranja v centru.

Kdo bo zasebni vlagatelj, za zdaj ni znano, Fištravec pa pravi, da ga bodo poiskali z mednarodnim razpisom. Tudi natančnega terminskega načrta za zdaj še nimajo, župan pa pravi, da želijo projekt uresničiti v tem mandatu.

Vzporedno z izpeljavo razpisa bodo na občini morali poskrbeti tudi za novo projektno dokumentacijo, saj zdajšnja, ki so jo na mestnem svetu že potrdili, ne pride več v poštev, ker predvideva rušenje loka. Kot je še dodal župan, je pomembno, da imajo model in da to delajo v sodelovanju z nogometnim klubom ter da so zahteve gradbene inšpekcije za zdaj izpolnili. Nogometni klub Maribor, ki je sicer zgolj najemnik, po županovih besedah sam ni zainteresiran za vlaganje v objekt.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.