10:42, tor, 23. Apr

Novo KBM prodali Američanom in Evropski banki





Za 250 milijonov evrov so Novo KBM danes prodali ameriškim investicijskim skladom Apollo in Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD). Z njimi so podpisali pogodbo predstavniki Slovenskega državnega holdinga (SDH). Skladi Apollo so dobili 80-odstotni lastniški delež, EBRD 20.

Kot so sporočili iz SDH, kupca načrtujeta, da bo “NKBM postala močna in na trgu vodilna banka, ki bo ohranila svojo osredotočenost na stranke kot svojo prvo in najpomembnejšo ter prednostno nalogo”. Tako Apollo kot EBRD sta po pojasnilih SDH v celoti zavezana k investiranju v nadaljnjo rast in razvoj banke in k izboljšanju njene operativne učinkovitosti.

nkbm

Predsednik uprave SDH Matej Pirc je na novinarski konferenci po podpisu pogodbe v Ljubljani izrazil zadovoljstvo nad uspešno zaključenim postopkom privatizacije NKBM, “ki je bil voden v zelo zahtevnih razmerah velike ponudbe prodaj bank v EU in časovnice zavez do EU”.

SDH verjame, da bo imela prodaja NKBM skladu Apollo in EBRD pozitivne učinke na banko, njene stranke in še posebej na regijo, v kateri deluje, je pojasnil Pirc.

Gernot Lohr iz Apolla je poudaril, da v skladu razumejo finančne storitve in da jih lahko upravljajo. To se mu zdi še posebej pomembno v primeru NKBM, ki je dobra banka, ampak se sooča z izzivi, kot so slaba posojila in omejitve Evropske komisije. Za NKBM so se odločili zato, ker ima v Sloveniji pomemben tržni delež. Radi imajo tudi Slovenijo, ki se nahaja v središču Evrope in veliko obeta. “Zadovoljni smo, da lahko vlagamo v Slovenijo,” je povedal in dodal, da bo NKBM postala regionalni model odličnosti in dobrih praks, krasilo pa jo bo transparentno in dobro upravljanje.

V lastništvu banke naj bi ostali pet do 10 let. Pet let je namreč po njegovih besedah minimalni čas za izvedbo prestrukturiranja in dvig vrednosti banke. Zagotovil pa je, da ne gre za kratkoročno naložbo, saj si bodo prizadevali doseči korist za vse deležnike.

Aparna Rao iz EBRD je zelo zadovoljna, da so postali delničarji NKBM. “Vedno smo bili zavezani podpirati slovenski bančni sektor,” je dejala in dodala, da je pomemben za nadaljevanje gospodarske rasti v Sloveniji. Spomnila je tudi, da gre za prvo privatizacijo banke v Sloveniji po finančni krizi.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.