12:13, sre, 24. Apr

Novi angiograf na mariborski kardiologiji predvidoma poleti





Angiograf na oddelku za kardiologijo in angiologijo UKC Maribor, s katerim so imeli v zadnjem času zaradi okvar številne težave, je zdaj dokončno odpovedal. Direktor Gregor Pivec napoveduje, da bo novi aparat, ki je trenutno v dolgotrajnem postopku javnega naročila, nameščen čez dva ali tri mesece.

ukc

Začasno težavo rešujejo s prestavitvijo dejavnosti na oddelek za radiologijo, kjer imajo dve podobni aparaturi. “Potrebna so prilagajanja in uskladitve, a program teče,” je na današnji novinarski konferenci zatrdil direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Pivec.

Hkrati so za kratek čas najeli mobilni angiograf, ki ga pozneje nameravajo odkupiti. Na njem izvajajo manj zahtevne preiskave.

“Postavljamo prioritete. Za nujne in dokaj nujne bolnike je poskrbljeno praktično enako, kot do sedaj. Kar se tiče čakalne vrste, pa smo do sredine julija, ko naj bi prišla nova naprava, v pat poziciji,” je pojasnil predstojnik omenjenega oddelka Husam Franjo Naji.

“Spet smo prišli skorajda na rob sprejemljivega. Rešitev je sicer v bližini, a namesto povečanega bomo tudi po nakupu nove naprave obtičali na približno enakem obsegu dela kot doslej,” je dodal. Njihov načrt je namreč bil, da bi stari aparat še nekaj časa uporabljali in bi tako imeli na voljo dve napravi.

Težave z omenjenim rentgenskim aparatom za slikanje žil in srca pri posegih na srcu na oddelku za kardiologijo in angiologijo so imeli že dlje časa. Tudi zaradi tega so predlani mariborski kardiologi grozili s stavko, odstopil pa je tudi takratni predstojnik oddelka Vojko Kanič. Do stavke ni prišlo, med drugim zaradi obljube o nakupu novega aparata.

A se je postopek javnega naročila močno zavlekel, prav tako so morali zaradi potreb nove naprave zgraditi nov prizidek. Gradnja prizidka je v zaključni fazi, v njem pa so sprva želeli imeti obe napravi. Ker stare zdaj ni mogoče več popraviti, bodo tudi po namestitvi nove naprave še vedno delali le z eno napravo.

Po besedah Pivca so zahteve kardiologov po nujnosti nabave še enega angiografa povsem upravičene. V načrtu je, da se jo nabavi v letu 2018, a zdaj preučujejo možnost predčasnega nakupa v okviru postavke nujnih nabav ministrstva za zdravja, je povedal Pivec.

Šele z dvema napravama bodo lahko skrajšali čakalne dobe, ki so zdaj zelo dolge. “Pri nas trenutno čaka okoli 600 bolnikov, ki so stabilni, na poseg zaradi bolezni srčnih žil in zaklopk ter približno 400 bolnikov zaradi bolezni motenj ritma, potreb po srčnem spodbujevalniku in tako naprej,” je povedal Naji.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.