02:11, pet, 19. Apr

Nekaj študentov mariborske filozofske fakultete brez statusa





Študentska Iskra, sindikat Mladi Plus in Zofijini ljubimci so opozorili na domnevno sporno dogajanje na mariborski filozofski fakulteti. Na tamkajšnjem referatu so namreč nekaterim študentom, ki so iskali dodatne informacije, vse leto zagotavljali, da bodo lahko koristili absolventski staž, kar pa se je zdaj izkazalo za neresnično.

filozofska fakulteta

V Iskri so se za pojasnila obrnili tako na filozofsko fakulteto kot tudi na Univerzo v Mariboru, in druge univerzitetne in študentske organe, in jih pozvali, naj vsaka od ustanov naredi vse, kar je v njihovi moči, da pomagajo študentki, ki ji napačne informacije iz referata zdaj onemogočajo vpis. Odgovora doslej niso dočakali.

Potem ko se je na njih obrnila ena od študentk, se je zdaj izkazalo, da to ni bil osamljen primer, saj se je s podobnimi težavami soočilo vsaj še pet študentov in študentk iste fakultete. To po njihovem kaže na to, da je krivda za to, da bodo, kot kaže, izgubili status študenta in bodo za dokončanje študija morali plačevati izpite, na strani slabo informiranih uslužbencev referata omenjene fakultete.

V društvu Iskra so zato včeraj še enkrat zahtevali, da univerza oziroma fakulteta študentom in študentkam omogočita vpis absolventskega staža, saj finančno breme napake referata ne sme pasti na ramena študentov in študentk.

Ena od študentk se je pritožila na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kjer pa so ji pojasnili, da ne more vpisati absolventa in bo študentski status izgubila. Od leta 2012 veljavni zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf) je namreč med drugimi varčevalnimi ukrepi študentom skrajšal obdobje statusa študenta za eno leto.

Zapleta na filozofski fakulteti niso komentirali, so pa pojasnila v zvezi z očitanimi zadevami posredovali iz rektorata Univerze v Mariboru, kjer so prav tako spomnili na določila Zujfa. Kot so povedali, so za študente pomembna določila zakona ves čas objavljena na spletni strani univerze in posameznih fakultet, hkrati pa na določilo glede pravice do absolventskega leta fakultete in univerza kot celota študente neprestano opozarjajo.

Pri posredovanju informacij je do razhajanja lahko prišlo v primeru, če je bil študent pred vpisom na mariborsko univerzo vpisan na drug visokošolski zavod in če tega ni navedel, ko se je pozanimal o svojih pravicah. Visokošolski zavodi namreč do letos niso imeli uradnih podatkov o predhodnih vpisih posameznih študentov na drugih zavodih.

Ker je to pomenilo, da so bili študenti v preteklih letih neenakopravno obravnavani in da so posamezniki uspeli koristiti pravice, do katerih po zakonu niso bili upravičeni, je bila julija letos vzpostavljena elektronska zbirka podatkov o visokem šolstvu v Sloveniji, v katero v skladu z zakonom o visokem šolstvu vsi visokošolski zavodi sproti sporočajo podatke.

S tem so lahko začeli izvajati kontrolo ugotavljanja upravičenosti pravic študentov do študija in drugih pravic v breme javnih sredstev, kot to opredeljuje zakon. To pa pomeni, da v zadnjem času ni prišlo do nobene spremembe zakonskih ali podzakonskih aktov, ampak zgolj, da so bile vzpostavljene kontrole, ki so nekatere posameznike morda presenetile, so še pojasnili na univerzi.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.