02:38, sob, 20. Apr

Nadzorniki Burnaču rdeči karton, nato odstopili





Nadzorniki Mariborskega vodovoda so včeraj sprejeli sklep, s katerim so predlagali razrešitev direktorja Danila Burnača. Slednji, kakor tudi zaposleni so nad tem ogorčeni. Mariborski župan Andrej Fištravec pa je povedal, da temu sklepu ne bo sledil in da za menjavo direktorja ne vidi nobenega razloga.

Mariborski vodovod Vir: Mariborski vodovod
Mariborski vodovod
Vir: Mariborski vodovod

Od štirih članov nadzornega sveta, ki so Burnaču s sprejetjem omenjenega sklepa pokazali rdeči karton, sta dva po tem sama odstopila, še dvema pa je bilo že pred nadzornim svetom pojasnjeno, da ju bodo naslednji teden (po skupščini) razrešili in zamenjali.

Danilo Burnač je med zaposlenimi izredno priljubljen
Na današnjem obisku sedeža podjetja smo slišali govorice, da naj bi nadzorniki Burnaču pokazali rdeči karton samo zato, ker so to zadnji izdihljaji vpliva na nadzornike, ki sta ga imela nekdanja mariborska podžupanja in donedavni v. d. direktor mestne uprave.Gojko Rataj, zaposleni na Mariborskem vodovodu, pa nam je pojasnil, da imajo delavci z direktorjem dober odnos in, da sploh ne razume zakaj bi ga kdo hotel zamenjati. “Osebno sem z odnosom zadovoljen, verjetno pa lahko govorim za večino nas, delavcev, ker se pogovarjamo in mislim, da imamo podobno mnenje. Direktor nam je vedno dostopen, dobivamo redne plače, regres, včasih tudi božičnico, delo imamo in ga je dovolj za vse je….” Čeprav bodo o predlogu razrešitve prihodnji teden odločali na skupščini, delavci verjamejo, da bo Burnač ostal (njihov) direktor.

Da je na izredni seji nadzornikov glasovala proti sprejetemu sklepu, nam je povedala tudi predstavnica sveta delavcev Lea Kosi Kovačič, sicer tudi članica nadzornega sveta. “Naše polletno poslovanje je pozitivno, sledimo viziji, strategiji, investicije in projekti potekajo nemoteno, zato ne vidim nobenega razloga ali potrebe po zamenjavi direktorja. Direktor Mariborskega vodovoda uživa vso podporo delavcev,” je povedala. V luči prihajajoče menjave nadzornikov, pa je izpostavila še željo, da “pridejo neki strokovni nadzorniki, s čim manj političnih vezi.”

Mariborska občina bo kot večinska lastnica, predlagala menjavo dveh nadzornikov, Damijana Škrinjarja in Alojza Pisnika. Zamenjala naj bi ju sedanji direktor občinske uprave Občine Hoče – Slivnica Peter Cokan in direktor Nipe Marko Plečko. Na ta način naj bi boljši vpogled na delovanje Mariborskega vodovoda dobile tudi okoliške občine.

danilo burnac (1 of 1)

Burnač se ne pusti, Fištravec ga podpira
Danilo Burnač, nam je danes povedal, da so nadzorniki ustvarili izredne razmere. “Predlagali so razrešitev, ker direktor ni popustil pritiskom, da se javna naročila dajo delat določeni osebi, ki je bila favorizirana s strani posameznikov.” Imen ni želel izpostavljati, je pa dodal, da je takšna “samovolja nadzornikov, ki ne morejo delati brez soglasja lastnikov, dokaz, da tisti, ki niso usposobljeni, naj ne bi opravljali nadzora v podjetjih, predvsem pa ne morejo vodit družbe, ampak izključno opravljati nadzor,” je povedal Burnač. Glede na odzive, ki jih še vedno prejema, ocenjuje, da so bili zaposleni ogorčeni nad ravnanjem nadzornikov, “ker so se vtikovali tudi v osebno obračunavanje nad zaposlenimi in seveda na take razmere ni bilo mogoče pristat.

Mariborski župan Andrej Fištravec nam je povedal, da je z delom Danila Burnača zadovoljen. “Imamo dvakratno najbolj odgovorno podjetje v Sloveniji, pred dvema letoma najboljšo javno komunalno podjetje v Sloveniji, pijemo najboljšo vodo v Sloveniji, izgube so v vodovodnem omrežju pod slovenskim povprečjem, kljub težavah pri investicijah v vodovodno omrežje in podjetje upravlja največji sistem vodovoda v Sloveniji, tako da ne vidim razlogov za kakršnokoli menjavo.” Naj Burnač ostane na poziciji, pa se strinjajo tudi okoliški župani. O včerajšnjem dejanju nadzornikov, da po tako pomembni odločitvi kar sami odstopijo, pa je eden izmed županov komentiral: “to je tako, kot, da moški naredi ženski otroka, ko se otrok rodi pa pobegne.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.