16:46, pet, 29. Mar

Na železniški postaji postavili kolesodvor





Pred glavno železniško postajo v Mariboru so postavili kolesarnico, imenovano kolesodvor. Po besedah predsednika Mariborske kolesarske mreže Josipa Rotarja je namenjena daljšemu hranjenju koles, kar je še posebej primerno za uporabnike železniškega prometa.

DSC_6048

Vsi, ki se z vlakom odpravijo iz mesta, bodo tako lahko pustili svoje kolo na varnem, vse dokler se spet ne vrnejo v mesto. Na ta način želijo spodbujati ljudi, da avtomobile puščajo doma. “S tem želimo tudi omogočati uporabo več prevoznih sredstev na enem potovanju,” je danes ob uradnem odprtju objekta povedal Rotar.

V kolesodvoru je trenutno prostora za okoli 20 koles. Kako natančno bo tekel postopek oddaje kolesa in koliko bo treba za to plačati, se z občinskimi službami še dogovarjajo. Po ocenah Rotarja bo sistem nemoteno stekel v roku dveh tednov.

V sklopu postavitve kolesodvora – njegovo odprtje sovpada z Evropskim tednom mobilnosti – so obnovili parkirišča in uredili ploščad pred železniško postajo. Ukrepi spadajo v nabor aktivnosti uvedbe t. i. mehke mobilnosti, kar je zaveza lani sprejete celostne prometne strategije. V njej se je mesto zavezalo, da bo na področju trajnostne mobilnosti izvajalo tudi določene ukrepe za vzpodbujanje kolesarjenja, pešačenja in javnega potniškega prevoza.

Gradbena dela, vredna nekaj manj kot 72.000 evrov, je izvedlo lokalno podjetje Nigrad. Sama dobava kolesarnice in druge urbane opreme je stala 24.000 evrov.

DSC_6057

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.