14:18, čet, 28. Mar

NA VRTU: Za eksotičen vrt posadite fizalis





Paradižniki, paprike, bučke in ostale toploljubne rastline bodo počasi posajene. Vrt se polni. Morda vam je ostal še kakšen prostor na gredici ali kakšen velik lonec, pa bi radi poskusili posaditi kaj novega, bolj eksotičnega? Hkrati nekaj lepega na pogled in okusnega.
Če še niste, vam predlagam, da posadite fizalis, to je že kar udomačeno ime za Physalis, imenovano tudi volčje jabolko, perujsko jabolko oz. andska jagoda.

finalis
To je tropska trajnica, a pri nas jo gojimo kot enoletnico. Zahteve in skrb zanje je podobna kot pri paradižniku, potrebuje le nekoliko več vode – zato se odlično obnese zastirka. Zadovoljna pa je tudi z manj bogato prstjo kot paradižnik (preveč bogata prst povzroči bujno rast, a manj plodov).
Ima bujno, razvejano rast (zalistnikov ne odstranjujemo), zato bomo potrebovali kakšen količek več kot pri paradižniku, če nam bo nagajal veter. Bolezni in škodljivcev do sedaj še nisem opazila.
Za setev smo že prepozni za to sezono (pravi čas je marec), a sadike bomo našli v bolje založenih vrtnarijah.

Rastline zrastejo okoli 1 m visoko. Physalis peruviana zraste višje in naredi bolj košat grm, medtem ko je Physalis pruinosa nižji in potrebuje malo manj prostora. Fizalis lahko posadimo tudi v večje lonce, le da po navadi v posodah zrastejo nekoliko manjše rastline.
Dobri sosedi so solata, špinača, česen, čebula, meta, bazilika, ognjič, slaba družba pa krompir, jajčevci in paradižniki.

Cvetove bomo lahko občudovali od konca junija dalje. V lepih lampijončkih (tanka, kot iz pergamenta ovojnica) se skrivajo plodovi, ki so sprva zelene barve. Ko so plodovi (velikost češnje) zreli se spremenijo v zlato rumeno do oranžno barvo, lampijončki pa se popolnoma posušijo in postanejo prosojni. Takrat so primerni za obiranje. V njih bomo uživali vse do zmrzali. Če jih bomo pustili v »oblekci«, nasutih v tanki plasti na hladnem mestu si jih bomo privoščili še v decembru.

Okus je osvežilen, spominja na mešanico med sladkim paradižnikom, mangom in ananasom. Večini je zelo všeč, za nekatere pa je preveč eksotičen. Meni so odlični kot prigrizek, dodatek sadnim solatam, jogurtu, kosmičem, kašam, lahko pripravite sokove, marmelade, kompote ali pa jih posušite v »rozine.
Fizalis je zanimiva rastlina, ki popestri vrt. Ima pa tudi veliko vitamina C, A, B, fosforja, železa, malo kalorij in je zelo koristna za naše zdravje. Torej zadnji čas, da najde mesto pri vas doma.

Avtorica: Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.