10:12, pet, 19. Apr

Na Večerovem predsedniškem soočenju o ključnih temah severovzhodne Slovenije





Časopisna hiša Večer je skupaj z mariborsko lokalno televizijsko postajo BK TV pripravila soočenje šestih predsedniških kandidatov, na katerem so večji del pogovora namenili temam, ki se najbolj dotikajo razmer v severovzhodni Sloveniji. Zaradi potreb po novih delovnih mestih so podprli prihod Magne in poudarili nujnost gospodarskega razvoja.

“Večerovo soočenje predsedniških kandidatov” lahko spremljate tudi danes ob 21.00 na televiziji BK TV.

Svoja stališča so soočili Maja Makovec Brenčič (SMC), Boris Popovič (Slovenija za vedno), Marjan Šarec (Lista Marjana Šarca), Borut Pahor (neodvisni), Ljudmila Novak (NSi) in Romana Tomc (SDS).

soocenje

Pahor je povedal, da na tekme v Maribor prihaja le, ko tam igra reprezentanca, na vprašanje, kaj bi zanj pomenil morebiten poraz na volitvah pa, da bi bil verjetno nekaj ur žalosten, vendar pa ne bi obžaloval tega, saj za opravljanje svojega dela ne bi imel podpore, ki je pri takem položaju nujna.

Šarec je zanikal, da bi ga h kandidaturi nagovorili predstavniki trde levice ter dodal, da mu to danes celo očitajo tisti, ki so bili nekoč trdno v zvezi komunistov.

Makovec Brenčičeva pa je dejala, da, če ne bi želela kandidirati, tega ne bi storila in s tem zavrnila namige, da kandidira bolj zato, ker se za največjo vladno stranko spodobi, da ima svojega kandidata.

Tomčeva se je tokrat za razliko od soočenja na RTV le spomnila, koga je izbrala na zadnjih volitvah. Ob tem je priznala nespretnost pri odgovoru na nacionalni televiziji ter le povedala, da je v prvem krogu volila Milana Zvera, v drugem pa Pahorja.

Popovič je potrdil, da je bil nazadnje v Mariboru na tekmi lige prvakov s Spartakom iz Moskve, ko ga je podprl župan Andrej Fištravec, prav tako ni zanikal tega, da je njegova kandidatura predvsem tudi priprava na župansko povezovanje v skupno listo na parlamentarnih volitvah.

Novakova je tudi tokrat vztrajala pri svojem stališču, da njena stranka ne namerava v koalicijo z Janezom Janšo, če pa bi bila predsednica, bi se držala pravila, da stranka, ki zmaga na volitvah, dobi možnost mandatarstva.

Vsi pa, potem, ko je postalo dokončno jasno, da Magna prihaja v regijo, podpirajo naložbo. Najbolj seveda kandidatka SMC Makovec Brenčičeva, ki je poudarila, da je še naprej treba zagotavljati tako poslovno okolje, ki bo omogočalo dobre naložbe in delovna mesta.

Tomčeva, kljub temu, da je bila SDS zadnje mesece precej zadržana glede tega projekta, meni, da je vsaka taka investicija dobrodošla, moti jo le način, kako je vlada peljala zgodbo, saj bi Slovenija morala imeti sistemsko urejeno zakonodajo, ne pa tega urejati s posebnimi zakoni.

Tudi Pahor je menil, da zdaj ni več nobenih zadržkov za naložbo, pri tem pa ne misli, da bi se kot predsednik v take zadeve moral kakorkoli vpletati.

Po mnenju Novakove bi lahko bilo takih investicij v Sloveniji sto in več, prav na to NSi tudi ves čas opozarja, saj želi pripravo ustrezne prostorske in druge zakonodaje, je dejala. Prav je, da je Magna tu, a treba je poskrbeti tudi, da bodo pogoji enaki za vse investitorje, tudi domače, je dodala.

Za Šarca je Magna zdaj že dejstvo, ob tem pa je spomnil, da bi bilo lahko tudi kmetijstvo na vodovarstvenem območju nevarno za podtalnico. Kot je dejal, je zdaj treba projekt izpeljati ter s tem zagotoviti prepotrebna delovna mesta.

Popovič v primeru Magne ne vidi okoljskih tveganj, po njegovem pa je žalostno, da v Sloveniji 26 let ni prišlo do nobene tako velike naložbe, z besedami, da so bili “nekateri med nami celo predsedniki vlade, pa tega niso bili sposobni narediti”, pa se je obregnil ob Pahorja.

Aktualni predsednik je bil tudi sicer deležen največ kritik sedanjega koprskega župana, ko so kandidati govorili o gospodarskem razvoju ter slabi socialni sliki severovzhodne Slovenije, teme pogovora pa so bile povezane še s prihodnostjo za mlade in razmerami, v katerih živijo upokojenci. Da je Maribor tudi vstajniško mesto, niso pozabili pri razpravi o krčenju demokratičnega prostora v Sloveniji.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.