00:59, pet, 29. Mar

Na UM padajo okostnjaki iz omar





Univerza v Mariboru je dobila novega glavnega tajnika, že tretjega v mandatu Igorja Tičarja. Mladena Kraljiča je tako zamenjala Mirjana Babić. Vse skupaj se je zgodilo hitro po tem, ko se je v medijih pisalo o nakupu prestižnega Audija A8, za katerega niso izvedli postopka javnega naročanja, krivdo pa prenesli na tedanjega glavnega tajnika Mladena Kraljiča. Po neuradnih a zanesljivih informacijah smo izvedeli, da Kraljičev odstop ni nujno povezan zgolj z nakupom Audija A8. Čeprav je Kraljič, kot so sporočili iz Univerze podal odstopno izjavo iz “objektivnih razlogov,” a teh niso navedli. 

Se ščiti Marka Jesenška? 

Univerza je prejela iz strani Evropske komisije zahtevek za vračilo denarja za dobrih 181.000 evrov, za projekt, ki ga je vodil ravno Kraljić, v času, ko je še bil tajnik na Filozofski Fakulteti, ki jo je tedaj vodil dekan Marko Jesenšek, ki je za slabo izveden projekt vedel, a kot kaže zahtevek ni primerno ukrepal. In zakaj je to pomembno? Marko Jesenšek je postal v času mandata rektorja Igorja Tičarja prorektor za dislocirane članice Univerze v Mariboru in najbolj resni kandidat podpornikov Igorja Tičarja za novega rektorja Univerze v Mariboru. V univerzitetnih krogih je znano, da si je Jesenšek blizu s Teodorjem Lorenčičem, prvemu tajniku rektorja Igorja Tičarja, ki je moral zapustiti svoj položaj zaradi spolnega nadlegovanja ter mobinga in je pomagal Tičarju do rektorskega stolčka.

Zanimivo je, da lahko na enem izmed zapisnikov seje Poslovodnega odbora Filozofske fakultete preberemo, da je Kraljič predlagal da bi dolg poravnal kar iz dveh drugih projektov, “Mladen Kraljić je predlagal, da bo pridobil dodatne projekte in fakulteti povrnil denar, ki bi se v tem primeru porabil iz dveh drugih projektov,” piše v zapisniku iz 24. redne seje poslovodnega odbora leta 2014.

Slika 1: citat iz zapisnika 24. redne seje poslovodnega odbora iz leta 2014

Ali je to fakulteta v tem primeru naredila ne vemo, z veliko verjetnostjo pa bi takšno prenašanje sredstev iz enega projekta v drugega ponovno privedlo do spornega financiranja in vračila denarja. Če se malo poglobimo v zapisnik pa lahko opazimo, da je poleg Kraljića za projekt bila odgovorna tudi dr. Lučka Lorber, ki je pod “rektorjevanjem” Igorja Tičarja postala prodekanica za KAKOVOST. V zapisniku je pisalo: “Mladen Kraljić je povedal, da je on finančno vodil projekt, sodelovala je tudi dr. Lučka Lorber, administrativno podporo pa so nudile strokovne službe FF UM.”

Slika 2: citat iz zapisnika 24. redne seje poslovodnega odbora iz leta 2014

Na podlagi teh informacij je jasno, da Mladen Kraljič ni zapustil mesta glavnega tajnika zgolj zaradi nesmotrnega nakupa prestižnega Audia A8, ampak se želi zaščititi ljudi blizu rektorja Igorja Tičarja pred novo afero. Nenazadnje Kraljič ne zapušča UM, ampak bo prejemal na UM še vedno dobro plačo za pomočnika glavnega tajnika.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.