12:01, čet, 25. Apr

Na sojenju Sahorniku danes zaslišan podjetnik Bauer





Na Okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu je bil danes na glavni obravnavi zoper zdaj že nekdanjega občinskega svetnika Občine Muta in kandidata za župana na zadnjih volitvah Darka Sahornika zaslišan podjetnik Bernard Bauer. Ta je dejal, da je Sahornik od njega zahteval denar, dal pa mu ga je zato, ker naj bi bil namenjen za namiznoteniški klub.

Tožilstvo Sahorniku, ki je bil v letih 2007 in 2011 predsednik občinske komisije za izbiro izvajalca vzdrževanja lokalnih cest in javnih poti v občini Muta in s tem uradna oseba, očita, da naj bi od samostojnega podjetnika Bauerja novembra 2009 v zameno za zagotovitev nadaljnjega posla z občino zahteval denarno nagrado v višini dvoodstotne provizije od vsakega računa, ki ga je ta izstavil občini za opravljena dela.

Kronska priča glavne obravnave Bauer je danes povedal, da podkupnin ne daje, da pa je Sahornik od njega kot izbranega izvajalca zimskega in letnega vzdrževanja cest v občini zahteval dva odstotka od prometa z Občino Muta. Po Bauerjevih besedah mu je Sahornik dejal, da “mu vsak, ki z občino dela, da dva odstotka provizije”, ter mu povedal, da bo denar namenil Namiznoteniškemu klubu Muta, katerega predsednik je bil takrat. Zato je na to pristal in mu dal enkrat 2000 in čez čas še 3000 evrov. Ko ga je Sahornik vprašal, če napišeta pogodbo, pa Bauer, kot pravi, tega ni želel, saj ni “želel reklame”.

Je pa Bauer danes zanikal, da bi on ovadil Sahornika, kot je razbrati iz obtožnice. Bauer pravi, da je kriminalist sam prišel do njega in ga spraševal o tem in da so, kot kaže, na občini pred tem za to izvedeli. Da je dal denar Sahorniku, je Bauer tudi potrdil (dosedanjemu) županu Mute Borisu Kralju.

Prav slednji bi danes moral biti zaslišan, a se je zaslišanje Bauerja zavleklo dlje, kot je načrtovalo sodišče, Kralj pa je moral na drugi, že prej dogovorjeni sestanek. Zato ga bo sodišče zaslišalo 20. novembra, ko bo predvidoma potekalo tudi navzkrižno zaslišanje Bauerja in Kralja.

Je pa bil kot priča danes zaslišan Sašo Pavlič, ki je kot zaposleni na Občine Muta sodeloval pri postopkih oddaje javnega naročila zimskega in letnega vzdrževanja cest oz. podelitve koncesije za to v letih 2007, 2011 in 2012. Med drugim je dejal, da Sahornik kot član komunalnega odbora oz. razpisne komisije sam ni vplival na razpisne pogoje ali izbor najugodnejšega ponudnika.

Sahornik, kot je znano, vse očitke tožilstva o jemanju in zahtevanju podkupnine zanika. Ob začetku glavne obravnave konec septembra je potrdil, da je denar od Bauerja dobil, da je šlo za skupno 2400 evrov in da je bil denar namenjen namiznoteniškemu klubu.

Sahornik je v drugem krogu županskih volitev na Muti minulo nedeljo izgubil proti Mirku Vošnerju, Kralj pa letos ni več kandidiral za župana.

Darko Sahornik
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.