17:21, pet, 19. Apr

Na sodišču o ničnosti pogodbe za radarje





Danes se na okrožnem sodišču v Mariboru začenja pravda za ničnost pogodbe za zloglasne radarje med mariborsko občino in družbo Iskra Sistemi. Nedavno se je na mariborskem okrajnem sodišču zaradi domnevne zlorabe položaja pri sklepanju te pogodbe sicer že začelo sojenje četverici, vključno z nekdanjim mariborskim županom Francom Kanglerjem.

Novo vodstvo mariborske občine je po prevzemu oblasti vložilo tožbo za ugotovitev ničnosti skoraj 30 milijonov evrov vredne pogodbe s podjetjem Iskra Sistemi, saj se želi na ta način izogniti morebitnim finančnim posledicam predčasno prekinjene pogodbe.
Tožbo za ugotovitev ničnosti koncesijske pogodbe, po kateri naj bi zasebni partner v štirih letih posodobil dotrajan semaforski sistem v mestu, pri tem pa bi se del plačanih kazni z na novo postavljenih radarjev domnevno stekal na račun podjetja, je ekipa župana Andreja Fištravca vložila lani. A je zadeva več mesecev stala, saj je višje sodišče odločalo o pristojnosti odločanja.

Sodisce-1

Že pred tem je namreč na ljubljansko sodišče zahtevo za ničnost pogodbe vložilo državno pravobranilstvo na pobudo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), a je sodišče ocenilo, da država nima aktivne legitimacije za vložitev takšne tožbe.
Sicer pa se ločeno po sodni poti urejajo tudi zahteve za odškodnino. Iskra je namreč na mariborsko okrožno sodišče vložila tožbo, s katero od mariborske občine zahteva 12,8 milijona evrov odškodnine zaradi nespoštovanja podpisane pogodbe. Ker sta obe strani soglašale s poskusom mediacije, je zadevo prejšnji mesec prevzela služba za alternativno reševanje sporov.

radarji mb

Zgodba o radarjih, katerih postavitev je jeseni 2012 v štajerski prestolnici zanetila proteste in s položaja odnesla takratnega župana, se je tako z ulice preselila v sodne dvorane.
Nekdanji župan Kangler, vodja mestnega urada za komunalo, promet in prostor Vili Eisenhut, Tomaž Vrčko iz podjetja Iskra Sistemi ter direktor Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjan Ferk so na preobravnavnem naroku že zavrnili krivdo in obenem zahtevali izločitev dela po njihovem nezakonito pridobljenih dokazov, o čemer pa sodišče še ni odločilo.

Kot izhaja iz obtožnice, naj bi bil javni razpis za prenovo semaforjev v Mariboru prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana družba Iskra Sistemi, vrednost posla pa se je z začetnih 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov evrov.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.