23:20, čet, 25. Apr

Na Slovenskih dnevih knjige v Mariboru o tabujih





Ali danes, ko je navidez že vse razgaljeno, v literaturi še obstajajo teme, o katerih se ne govori, je osrednje vprašanje 17. slovenskih dnevov knjige v Mariboru. Poslanico ob svetovnem dnevu knjige je letos spet napisal mariborski avtor, tokrat pesnik Andrej Brvar, ki se je razpisal o pomenu in funkciji knjige skozi slovensko zgodovino.

dnevi knjige

“Triindvajset let po ustanovitvi demokratične slovenske države in 464 let po natisu prve slovenske knjige je ta nosilka naše identitete v razmerah tržnega gospodarstva v vsem izenačena s parom čevljem ali klobas,” je v poslanici, ki jo je prebral ob današnjem uradnem odprtju Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, zapisal letošnji dobitnik Glazerjeve nagrade za življenjsko delo.

Kot je dejal, je tako razmišljal na podobni prireditvi pred 17 leti in, kot kaže, je tudi danes tako. Prevladujoča elektronska knjiga bo po Brvarjevem mnenju pomenila “totalno proizvodno razpoložljivost klasične knjige” in izgubo vseh njenih višjih, metafizičnih pomenov, hkrati pa jo bo postavila v novo družbeno funkcijo, ki ji bo odpirala pot iz domače slovenske parcialnosti v globalno knjižno dogajanje.

A še vedno bo veliko odvisno od posameznika. “Tudi v elektronski dobi bo človek tisti, ki bo določal uporabno živost globalnega knjižnega e-fonda in ga tako osmišljal. Za tistega, ki ga knjiga že danes ne zanima, pa bo tudi v elektronski dobi veljalo: Kogar e-knjiga ne briga, je sam ena figa,” je še zapisal Brvar.

Letošnja osrednja tema 17. slovenskih dnevov knjige v Mariboru, ki že tradicionalno potekajo pod geslom Ko te napiše knjiga, so tabuji v literaturi. Skladno s tem so na današnji slovesnosti ob odprtju tega literarnega festivala v Univerzitetni knjižnici Maribor odprli knjižno razstavo Boruta Gombača Usta polna česna, ki se loteva tabujev v slovenski mladinski poeziji. Prav tako so postavili na ogled razstavo stripov in knjižnih ilustracij Izarja Lunačka Nič svetega.

Pred tem so na Grajskem trgu odprli knjižni sejem in v Vetrinjskem dvoru Čitalnico na jasi. V okviru 17. slovenskih dnevov knjige se bo sicer zvrstilo več kot 70 dogodkov, akcij in prireditev, ki so tako ali drugače povezani z literaturo in knjigo. Neuradno so se dogodki začeli že v soboto s pesniškim turnirjem Založbe Pivec, ena od posebnosti mariborske različice tega festivala ob 23. aprilu, svetovnem dnevu knjige, pa je povezovanje literature z drugimi mediji.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.