12:34, pet, 29. Mar

Na silvestrski večer bomo pričakali leto 2015





Na nocojšnji silvestrski večer se bomo poslovili od starega in pričakali leto 2015. Vstop v novo leto po svetu zaznamujejo različni običaji. Pri nas po mnogih krajih pripravljajo silvestrovanja na prostem, ki pa jih bosta tokrat zaznamovala veter in mraz. Ob ugodnih vremenskih razmerah lahko opolnoči v več krajih pričakujemo ognjemete.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Za zadnji dan tega koledarskega leta so po vsej državi napovedane temperature pod lediščem, le ob Obali je za popoldne napovedana ena stopinja Celzija nad ničlo. Vremenske razmere so povzročile tudi nekaj preglavic organizatorjem silvestrovanj na prostem, ponekod so zaradi tega spremenili lokacijo večernega dogajanja. Pod vprašanj ponekod postavljajo tudi polnočne ognjemete, v Ljubljani bodo v primeru neugodnega vremena vstop v novo leto namesto ognjemeta oznanile salve.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) ob tem opozarjajo, da ognjemeti prispevajo k povišani koncentraciji delcev v zraku. Že več let namreč ugotavljajo, da so koncentracije delcev PM10 v prazničnem času, predvsem v silvestrski noči, močno povišane. Tudi sicer koncentracijo delcev v zraku ob zelo mrzlem in stabilnem vremenu povečajo izpusti zaradi ogrevanja stavb in prometa. Arso zato te dni opozarja na možnost preseganja mejne dnevne koncentracije delcev PM10 v zraku ponekod po Sloveniji.

Silvestrovo in silvestrovanja so ime dobili po papežu Silvestru I., katerega god v Katoliški cerkvi obeležujejo na današnji dan. današnji večer v Katoliški cerkvi po večeru pred božičem predstavlja drugi sveti večer, za katerega so značilni nekateri običaji, kot je blagoslov hiše.

V novo leto po gregorijanskem koledarju vstopamo nocoj po vsem svetu opolnoči po lokalnih časih. Kot prvi bodo tako novo leto pričakali prebivalci tihomorskih otočij, in sicer že 13 ur pred nami.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.