14:20, sob, 20. Apr

Na Ptuju za več pešačenja po mestu





V Znanstveno-raziskovalnem središču Bistra Ptuj so kot vodilni partner skupaj s partnerji iz še osmih držav pred letom dni začeli evropsko financiran projekt CityWalk, namenjen zagotavljanju energetsko odgovornega prostora. Ključni cilj projekta je vzpostavitev mest za pešačenje v podonavski regiji in s tem večja okoljska osveščenost.

V najstarejšem slovenskem mestu za naslednje leto načrtujejo razvoj tematske pešpoti od parkirišča na Zadružnem trgu preko Drave do znamenitega gradu, ki bo označena s smerokazi, prav tako nameravajo ob mestnih vpadnicah postaviti nove table s tridimenzionalnimi zemljevidi, ki bodo omogočile lažjo orientacijo obiskovalcem. Še ena novost projekta bo izdaja turističnega zemljevida mesta, v katerem bodo označene tudi mestne pešpoti.

Ptuj

Kot je pojasnil Robert Nova iz ptujske Bistre, projekt podpira okrepljeno vlogo trajnostnih oblik mobilnosti, posebej aktivnih oblik transporta, kot sta pešačenje in kolesarjenje. Ob tem zagovarja tudi izziv celostnega pristopa, preko katerega bi izboljšali urbano mobilnosti preko učinkovitega kombiniranja različnih načinov transporta.

Med cilji projekta, ki bodo izboljšali pogoje za pešačenje, so izboljšanje urbane mobilnosti preko učinkovitega kombiniranja različnih načinov transporta ob zmanjšanih emisijah hrupa in prometnih zastojih, povečanje varnosti, prispevanje k zdravju prebivalcev ter dvig zadovoljstva prebivalcev regije.

V času triletnega projekta bodo izpeljali različne tečaje in delavnice v vseh partnerskih mestih, partnerji bodo skupaj razvili orodje, ki bo obsegalo smernice, indeks in spletno orodje za pešačenje, izdelali bodo osem načrtov za pešačenje in izvedli enako število pilotnih akcij, tudi na Ptuju kot testnem območju, ter razvili in predstavili politične predloge za trajnostno mobilnost.

V 2,2 milijona evrov vrednem projektu poleg najstarejšega slovenskega mesta iz Slovenije sodeluje še litijski Razvojni center Srca Slovenije, iz tujine pa še partnerji iz Avstrije, Madžarske, Slovaške, Češke, Hrvaške, Romunije, Bolgarije in Srbije.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.