10:38, čet, 28. Mar

Na Ptuju bodo vrtci dražji za 8 evrov





Ptujski mestni svet je potrdil dvig cen vrtcev. Dvig je baje potreben predvsem zaradi višjih stroškov dela, tako bodo v povprečju položnice višje za osem evrov.

“Spremembe cen bodo različne in odvisne predvsem od števila otrok, ki bodo vključeni v oddelek. Tam, kjer je vključenih manj otrok, bo cena višja. Gre za dvig cen v razponu od 1,5 do osem odstotkov, v povprečju pa bodo cene višje za okoli osem evrov,” je dejala Vučakova in ob tem spomnila, da je Ptuj še vedno med tistimi mesti, kjer občina za prvo starostno obdobje za svoje občane še vedno prispeva dodatno subvencijo v višini desetih odstotkov.

vrtec_zvoncek

Le na račun teh subvencij ptujska občina ostaja primerljiva z ostalimi v Sloveniji, pri čemer sta tako ravnateljica kot župan Miran Senčar poudarila, da od skoraj tisoč otrok v Vrtcu Ptuj skoraj petina prihaja iz okoliških občin, tem pa mestna občina dodatne subvencije ne namenja in je torej vrtec za njih še dražji. Mesečna cena programa predšolske vzgoje za prvo starostno obdobje bo odslej znašala 497,82 evra.

Ptujski vrtec ima namreč po besedah župana ene najvišjih cen v državi, čemur se čudijo tudi na ministrstvu. Nižje cene bi lahko v prihodnje po njihovem mnenju dosegli z optimalnejšo organizacijo dela in delovnega časa, izmenskim delom ter drugimi ukrepi. Od vrtca bodo zato na občini zahtevali, da čim prej preveri možnosti realizacije omenjenih predlogov ministrstva.

 Brezplačno kratkotrajno parkiranje v središču mesta

Svetniki so na včerajšnji seji med drugim sprejeli še odredbo o ureditvi brezplačnega kratkotrajnega parkiranja v središču mesta, s čimer je Ptuj pridobil 15 tovrstnih parkirišč. Kot predvideva Senčar, bodo dolgoročno promet v mestnem jedru zmanjševali, več površin pa bodo zato namenili pešcem in kolesarjem.

 

Odpiranje ponudb izvajalcev za urejanje mestne tržnice je že šestič prestavljen, tokrat na 28. marec.

Svetnik SDS Rajko Fajt pa je med pobudami in vprašanji župana spomnil na dvakrat potrjene sklepe mestnega sveta glede prekinitve razpisnega postopka, s katerim občina išče izvajalca del za prenovo mestne tržnice. Pri tem, ko je župana vprašal, kdaj namerava začeti izvajati sklepe, se je skliceval na pridobljeno pravno mnenje odvetnika Luke Gaberščika, ki meni, da sprožitev upravnega spora ni razlog za izvedbo odločitve mestnega sveta. Še več, odvetnik meni, da župan z vztrajanjem pri razpisnem postopku ravna protizakonito, zaradi česar mu lahko grozi tudi civilna oziroma kazenska odgovornost. Vendar se Senčar glede tega za zdaj ne vznemirja in je prepričan, da doslej ni ravnal v nasprotju s predpisi. Napovedal je, da bodo v zakonitem roku vložili tožbo proti sprejetim sklepom na upravnem sodišču, glede pridobljenega pravnega mnenja, ki nasprotuje njegovemu mnenju, pa se tokrat ni želel izjasniti, saj da se z njim še ni seznanil.

Senčar sporoča, da sklepe, ki niso sporni, že uresničuje, za to, da bi prekinil razpis, ki so ga pred dnevi zaradi vložene revizije znova podaljšali, pa ne vidi nobenih razlogov. Ptujski župan se ob tem že zaveda, da začrtani rok o poletnem zaključku prenove ne bo mogel biti uresničen, računa pa na to, da bi do odprtja prišlo vsaj do pomladi naslednje leto.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.