05:44, pet, 19. Apr

Na območju Radvanja v Mariboru bodo tehtali smeti





Delavci mariborske Snage bodo na območju Radvanja v Mariboru od ponedeljka dalje tehtali smeti. To bo en del preverjanja možnosti kaj pričakovati, če ločevanje komunalnih odpadkov opravijo stroji. Gre za predpriprave na poskusno obratovanje sortirnice komunalnih odpadkov, ki jo gradijo na Teznu.

Delo človeka prevzemajo stroji. “Ločevanje odpadkov je zagotovo najpomembnejši segment trenutnega sistema ravnanja z odpadki, v katerem smo tudi mi kot izvajalci javne službe pogosto soočeni z očitkom uporabnikov, kako dolgo bodo še morali ločevati odpadke, ko pa danes tehnologija zmore že skoraj vse,” so sporočili iz Snage Maribor. V pilotnem okolju Radvanja v Mariboru bodo preverjali, kaj bi dejansko pomenilo, če ločevanje, vsaj določenih vrst komunalnih odpadkov, prepustijo strojem. “Z začetkom poskusnega obratovanja sortirnice bomo namreč na slovenskem nivoju razpolagali z edinstveno tehnologijo, ki bo iz mešanih komunalnih odpadkov izločala uporabne materiale. Ker se tudi v pilotnem projektu moramo držati temeljnih pravil, ki jih narekuje državna in občinska zakonodaja s področja ravnanja z odpadki, torej zavezanosti k ločevanju na viru nastajanja odpadkov, v gospodinjstvih, smo projekt zastavili tako, da z njim čim manj posegamo v navade in obveze naših uporabnikov, pa tudi zakonske obveze, ki smo jim zavezani kot izvajalci javnih služb“, dodajajo v Snagi.

Gradbišče sortirnice februarja 2018.
Gradbišče sortirnice februarja 2018.

Zjutraj tehtanje, popoldan odvoz
Prva faza pilotnega projekta, ki so ga poimenovali integrirano zbiranje mešanih komunalnih odpadkov in odpadne embalaže, se prične ta ponedeljek, 19. marca. V Radvanju je ta dan na urniku odvoza smeti na vrsti embalaža. “Tehtali bomo posode odpadne embalaže, v katerih uporabniki neposredno v gospodinjstvih zbirajo odpadno embalažo. Ker bo tehtanje posod potekalo v dopoldanskem času, bomo odvoz odpadne embalaže izvajali v popoldanskih urah. Prebivalce, ki so vključeni v pilotni projekt, smo o naših namerah že obvestili, prav tako pa pojasnili, da se za njih ne spremeni nič,” dodajajo na Snagi. To pomeni, da morajo prebivalci do 6. ure zjutraj (kot doslej) na prevzemno mesto nastaviti posodo z odpadki, le da bodo posode prazne kasneje kot običajno. Ta faza projekta bo trajala predvidoma do prvomajskih praznikov.

Jeseni spremembe urnikov odvozov smeti
Pilotni projekt se bo nadaljeval jeseni, “ko bomo mešane komunalne odpadke in odpadno embalažo na pilotnem območju pričeli odvažati skupaj, torej na isti dan, kar pomeni, da bo prišlo do sprememb koledarjev odvoza. Prebivalce testnega območja bomo o tem pravočasno obvestili in jim tudi posredovali nove. Sortirnica pa bo potem naredila svoje,” so sporočili iz Snage. Opravili bodo primerjave rezultatov ročno ločenega zbiranja odpadkov v gospodinjstvih in strojnega dela sortirnice, ki bo prav tako ločevala med mešanimi komunalnimi odpadki in odpadno embalažo. Izsledke projekta pa bodo predstavili konec leta, tudi na državnem nivoju. “Ministrstvo za okolje in prostor smo o projektu obvestili in jim ga želeli tudi predstaviti. Ker so okoljski cilji Slovenije jasni, čim več odpadkov želimo usmeriti v predelavo oz. reciklažo, in sledijo tudi ciljem Evropske unije, verjamemo, da si oči pred dejstvom, da je strojno ločevanje odpadkov učinkoviteje in ceneje kot ročno, dolgo več ne bomo mogli zatiskati,” še pišejo na Snagi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.