13:49, čet, 28. Mar

Na območju Maribora povečano povpraševanje po nekaterih poklicih





Na območju Maribora z okolico je ta mesec zaznati povečano povpraševanje delodajalcev po delavcih v kovinskopredelovalni industriji, voznikih v mednarodnem prometu in delavcih za montažna dela v tujini. Kot so danes sporočili iz mariborske območne službe zavoda za zaposlovanje, so med bolj iskanimi še kuharji in sezonski delavci za kmetijska dela.

Novoustanovljeni delodajalci, ki oživljajo proizvodno dejavnost, ukinjeno s stečajem ali likvidacijo na območju Maribora in nekaterih sosednjih občin lahko od 7. februarja v program usposabljanja brezposelnih na delovnem mestu predlagajo in vključijo do 50 brezposelnih oseb. Program predvideva vsaj dve tretjini zaposlenih po uspešno zaključenem usposabljanju, vloge pa lahko delodajalci oddajo na območni službi, kjer imajo sedež podjetja.

Na območju mariborske območne službe je po zadnjih podatkih stopnja registrirane brezposelnosti 15,3-odstotna, pri čemer je daleč najvišja, skoraj 18-odstotna, v Mestni občini Maribor. Med svetle dele pa sodi občina Lenart, kjer beležijo 9,4-odstotno stopnjo brezposelnosti, kar je najmanj v vzhodnem delu Slovenije. Kot ugotavljajo na zavodu, je tam dinamika zaposlovanja hitrejša od slovenskega povprečja, delovno okolje pa ima močno in zdravo jedro.

Ob leta 2013 je bil tako povprečni čas brezposelnosti oseb, prijavljenih v evidenci lenarškega urada za delo, eno leto, en mesec in 20 dni, medtem ko v Sloveniji ta znaša eno leto, devet mesecev in 17 dni. A čas brezposelnosti je krajši predvsem zaradi zaposlitvenih priložnosti v sosednji Avstriji, kjer je redno zaposlenih veliko občanov iz tega okolja, nekateri pa priložnosti najdejo tudi v sezonskih delih.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.