19:29, čet, 28. Mar

Na izredni seji na široko o Marifarmu





Mariborski mestni svetniki so se na četrtkovi izredni seji, sklicani na zahtevo opozicije, podrobno seznanili s projektom izgradnje in postopkom prodaje farmacevtskega podjetja Marifarm, ki je v zaključni fazi. Izrazili so številne pomisleke, kakšnih posebnih sklepov pa niso sprejemali, saj so bili po šestih urah razprave nesklepčni.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična.

Po besedah predsednika prodajne komisije za Marifarm Boruta Bratine imajo že usklajen osnutek kupoprodajne pogodbe z enim od dveh zainteresiranih kupcev, ki je pripravljen tudi odkupiti dolgove Marifarma. A ta investitor prosi za še nekaj dodatnih dni, da se z banko dogovori o načinu odplačila teh dolgov, zato je svet zavoda Mariborskih lekarn Maribor podaljšal rok prodaje s 15. na 22. februar.

Imena investitorja Bratina ni izdal, po neuradnih navedbah pa gre za družbo Labiofam. “Če kupec banki in nam do konca meseca ali še malo prej ne bo zagotovil določenih jamstev v zvezi z izvorom denarja in lastniško strukturo, se bo verjetno postopek ustavil. Če pa bo v tem roku to storil, je pogodba tako daleč pripravljena, da se jo lahko da v soglasje pristojnim organom,” je povedal Bratina. Soglasje mora dati svet občin ustanoviteljic mariborskih lekarn, po želji posameznega župana pa tudi občinski sveti.

Bratina sam meni, da gre za resnega kupca, ki želi kupiti podjetje predvsem zaradi njegovih licenc. “Formalnih zagotovil ni, a mislim, da ima interes, ker ne vem, kaj bi sicer imel od tega, da vztraja v tem postopku,” je dejal.

Po drugi strani je predsednik komisije, ki je preučevala potek investicije v izgradnjo Marifarma, Bogdan Čepič ocenil, da kupec ni verodostojen partner, saj se postopek prodaje, ki se je začel na začetku lanskega leta, vleče predolgo. Tudi nekateri mestni svetniki so podvomili, če je prodaja podjetja res najboljša rešitev, a je župan Andrej Fištravec pojasnil, da so v preteklosti že preigravali različne možnosti, a druge boljše rešitve niso našli.

Četrtkova izredna seja, ki jo je s podpisi decembra zahtevalo 23 mestnih svetnikov, se mu zdi nepotrebna, saj mestni svetniki na njej kljub obsežnemu gradivu niso izvedeli nič kaj takega o postopku prodaje Marifarma, kar niso prebrali že v časopisu, čeprav bi postopek pravzaprav moral teči v tajnosti. Prvopodpisani Milan Mikl iz Županove liste pa je povedal, da seje ne bi zahtevali, če bi jim župan redno poročal o dogajanju.

V prvem delu seje so mestne svetnike seznanili s celotno problematiko Marifarma, ki je bil ustanovljen jeseni 2008 z oddelitvijo od hčerinske družbe mariborskih lekarn Farmadent. Že od vsega začetka je podjetje poslovalo z izgubo, predvsem zaradi večmilijonskega kredita za izgradnjo stavbe, vredne 32 milijonov evrov. V zadnjih dveh letih so po besedah direktorice Romane Fišer uspeli stabilizirati poslovanje, a je še vedno velik problem 18-milijonski kredit, zato so se lani odločili, da gredo v prodajo.

“Če najdemo primernega investitorja, je prodaja najboljša rešitev. Če to ne bo šlo, pa smo pripravili rezervne scenarije. Na žalost pa večina županov občin ustanoviteljic meni, da če Marifarm ne bo prodan, naj gre v stečaj. To pa bi bila velika škoda, saj bi tako izgubil pridobljene licence za izdelavo zdravil in tako še dodatno izgubil na vrednosti,” je dejala.

Večina mestnih svetnikov je bila mnenja, da je Marifarm treba ohraniti pri življenju, da se ohrani okoli sto delovnih mest. Vsi po vrsti so poudarjali, da je treba pripeljati pred roko pravice odgovorne za slabo vodenje investicije, kar je potrdila tudi lani ustanovljena komisija pod vodstvom Čepiča. “Izpeljava projekta je bila katastrofalna,” je povedal Čepič. Komisija je glavno odgovornost za neuspešnost projekta pripisala tedanjemu vodstvu Marifarma na čelu z Milanom Pukšičem.

Nekateri mestni svetniki, predvsem iz vrst opozicije, so izrazili ogorčenje, zakaj župan še ni kazensko ovadil odgovornih. Stojan Auer iz Liste za pravičnost in razvoj (LPR) ga je poučil, da je tudi opustitev dolžnega ravnanja kaznivo dejanje. Župan je sicer za današnjo sejo predlagal sklep, da mestni svet zahteva revizijo projekta in poslovanja Marifarma “z namenom ugotavljanja odgovornosti za povzročeno izgubo podjetja”, a mu je opozicija dala vedeti, da ima sam “škarje in platno v rokah že brez tega”. “Mislim, da preiskovalni organi to že preiskujejo, saj anonimke stalno krožijo,” jim je odgovoril Fištravec.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.