04:57, pet, 19. Apr

Na Folkartu letos “vse barve sveta za vse dobre ljudi”





Folkart – izvirni začetnik in predhodnik Festivala Lent bo letos potekal pod geslom „Vse barve sveta za vse dobre ljudi“.

Folkart 2016

Kot poudarjajo organizatorji, Folkart namreč že vsa leta in vedno znova dokazuje, da nas raznolikost lahko samo bogati in da je mirno sobivanje mogoče. Folkart tako skrbi za ohranjanje ljudskih izročil, spominov in svetovne ljudske tradicije, s tem pa bogati identiteto tako gostov kot tudi Maribora kot gostitelja.

Folkart

Mariborski mednarodni folklorni festival Folkart je tako skozi leta obstoja postal ne le največji slovenski folklorni festival, ampak tudi eden najvidnejših ter cenjenih festivalov v folklornem svetu.

„Naš cilj je vsako leto v Maribor povabiti čim bolj različne skupine iz vsaj treh kontinentov, ki k nam prinesejo še nikoli videne ljudske običaje ter bogato tradicijo kot sestavni del obstoja nekega naroda,“ osnovno poslanstvo Folkarta opisuje njegova producentka Alenka Klemenčič. Po njenih besedah pa tudi letos pred njimi ne bo lahka naloga. „Razveseliti in prepričati moramo zahtevno, a zvesto mariborsko občinstvo, ki prihaja tudi iz cele Slovenije ter tujine. Letošnja pahljača nastopajočih skupin bo zato zelo široka – od Južne Amerike preko Evrope do Azije. Hlad oddaljene Finske bo razgrela strastna Argentina. Bivšo skupno domovino bodo zastopali vedno odlični Srbi, azijski del sveta pa nam bo predstavil mistični Kazahstan. Lepote tihomorskega dela sveta nam bodo pričarali člani skupine iz Fidžija, ki bodo merili moči z vročimi ritmi Kostarike,“ pripoveduje producentka.

Folkart 2016

Folkart se bo letos odvijal na Velikem odru na Trgu Leona Štuklja. Velika otvoritev bo v torek, 28. junija ob 21:30, predstavitev posameznih skupin sledi v sredo in četrtek, v soboto, 2. julija pa bo teden folklore v Mariboru že tradicionalno zaokrožil bleščeč zaključek – ognjemet.

Folkart 2016

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.