09:20, čet, 28. Mar

Na FERI-ju poteka že 19. robotski izziv





Mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko danes gosti 19. državno robotsko tekmovanje za študente in dijake Mariborski robotski izziv, s katerim želi popularizirati tehniko ter spodbujati inovativnost in tekmovalnost med mladimi.

Organizatorji tudi letos pričakujejo več kot 350 tekmovalcev in okoli 70 mentorjev ter spremljevalcev iz vse Slovenije in partnerskih držav Hrvaške in Slovaške. Od leta 2000 se je na tekmovanjih zvrstilo že skoraj 3500 osnovnošolcev in srednješolcev.

Udeleženci se bodo pomerili v treh različnih tekmovanjih in v več kategorijah. V najstarejšem slovenskem robotskem tekmovanju z mobilnimi roboti, kjer se bodo merili v vožnji po velikem labirintu, bo sodelovalo okoli 20 ekip srednjih tehniških šol in študentov, v disciplini ROBOsled pa kar 50 osnovnošolskih ekip.

Največ prijav so organizatorji prejeli v petih različnih disciplinah tekmovanja RoboCupJunior za osnovnošolce in srednješolce, med katerimi so tudi ekipe s Hrvaške, iz Avstrije in s Slovaške. Med najbolj atraktivnimi za gledalce bo spet tekmovanje v nogometu, kjer se bosta letos pomerili dve ekipi.

Tekmovanje je sicer namenjeno osnovnošolcem, dijakom in študentom, ki jih veselijo tehnika, robotika in mehatronika. Na Inštitutu za robotiko mariborske fakultete želijo tudi na ta način popularizirati študij tehnike, saj menijo, da so omenjene tehnične vede tiste, ki določajo naš prihodnji razvoj. Ob tem se lahko najboljši na osnovi doseženih rezultatov na državnem tekmovanju udeležijo mednarodnih in svetovnih tekmovanj iz robotike.

Vir: Lokalec.si

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.