20:46, čet, 28. Mar

Na četrtem Klubu Oven o Modri mobilnosti





Danes je na Prometni šoli Maribor potekalo četrto srečanje Kluba Oven. Tokratna rdeča nit je bila Modra mobilnost. Najprej so razpravljali o tudi sicer precej aktualni temi, v drugem delu srečanja pa je sledilo predstavljanje in preizkušanje električnih koles v praksi.
Srečanja Kluba Oven postajajo stalnica. Prirejajo jih enkrat mesečno, na različnih lokacijah, z namenom osveščanja javnosti o obnovljivih virih energije. Ker se bliža toplejši del leta, so aprilsko druženje posvetili kolesarjenju, s poudarkom na e-mobilnosti, trajnostni mobilnosti in trajnostnem turizmu. Oton Mlakar direktor Prometne pole Maribor, je uvodoma poudaril, da se študentje in dijaki vse več ukvarjajo strategijami prometa oz. prometnih inženirstvom ter logistiko, hkrati pa, da so študijski programi vse bolj ekološko naravnani. Letos so denimo vpisali prve študente programa varstva okolja in komunale, ki so ga vzpostavili z zavedanjem o pomembnosti zagotavljanja trajnostnega razvoja, preventivnega ravnanja in ohranjanja narave pri načrtovanju prostora.

klub oven prometna 3

Matej Obu iz Zadruge BikeLab je med drugim povedal, da je kolesarjev vsako leto leto več. “Manj je denarja za bencin, več je koles na cesti“, je dejal, a četudi morda zveni kot šala, je bilo to pravzaprav opozorilo, da obstoječa prometna infrastruktura temu trendu ne sledi. V tem smislu je pozval načrtovalce (bodočih) prometnih ureditev – v tem primeru dijake in študente Prometne šole, ki so poslušali debato – naj v prihodnje pri načrtovanju prometnih povezav bolj mislijo na kolesarje.

klub oven prometna 2

Karmen Razlag iz Zavoda za turizem Maribor-Pohorje pa je večanju števila kolesarjev pritrdila tudi s stališča turizma v naše regiji. “Vse več ljudi si želi aktivne oddiha, izleta“, je dejala, pri čemer to ne velja zgolj za turiste, temveč tudi domačine. Eden od projektov, s katerim turistični ponudniki sledijo trendom, je KULeBike, s katerim so kulinarično ponudbo štajerski vinogradnikov in vinarjev združili z rekreacijo na več kot 100 kilometrov kolesarskih povezavah. Po tej poti se tako lahko obiskovalci peljejo ali z običajnim ali celo električnim kolesom, ki si ga imajo možnost izposoditi.
V drugem delu Kluba Oven smo izvedeli tehnične podrobnosti električnih koles, celo lesenega kolesa, ob tem je za obiskovalce ves čas “obratoval” hitri kolesarski servis, najbolj pogumni pa so lahko e-kolesa preizkusili na manjšem poligonu pred šolo.
Podrobnosti v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.