17:11, tor, 23. Apr

Močno povečana poplavna ogroženost





Splošna poplavna ogroženost se je zaradi velike količine podrtih dreves ob žledolomu v območjih vodotokov močno povečala, je Agencija RS za okolje (Arso) danes objavila na svoji spletni strani. Delavci na terenu posledice interventno odpravljajo, kljub temu pa bodo v prihodnjih dneh ob padavinah in taljenju možne težave.

Posledice na vodotokih interventno odpravljajo, vendar stanja ni možno sanirati po vsej državi hkrati. Prioritetne lokacije sanacij so na Arsu določili glede na kratkoročno predvideno poplavno ogroženost in možnost dostopa do ogroženih območij vodotokov.

Dela, ki jih izvajajo pooblaščeni izvajalci, trenutno potekajo na vodotoku Gradaščica, ki ga bodo danes obiskali tudi predstavniki Arsa.

Kljub velikim naporom terenskih delavcev pri sanaciji bodo v prihodnjih dneh ob padavinah in taljenju ter povečanih pretokih rek in manjših potokov možne težave zaradi nabiranja in zastajanja plavja, opozarjajo.

Plavje se lahko nabira zlasti ob mostnih opornikih, ob zožitvah rečne struge in drugih objektih v vodotoku. Pri tem lahko pride do razlivanja vode tudi na območjih, kjer to ni običajno.

Odtočne razmere bodo spremenjene do popolne sanacije, ki lahko traja tudi več let, še sporoča Arso.

Po napovedi meteorologov bo danes v zahodni in deloma osrednji Sloveniji pretežno oblačno, predvsem na gorskih pregradah bodo možne rahle padavine, drugod bo delno jasno. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, zvečer bo ob morju zapihal jugo.

Zvečer se bodo padavine od zahoda krepile in ponoči zajele vso državo. Ponoči bo oblačno in deževno, v soboto dopoldne pa bodo padavine ponehale. Čez dan se bodo rahle padavine pojavljale le še v hribovitih krajih zahodne Slovenije. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 900 metrov.

rend.Still0121

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.