08:13, čet, 25. Apr

Mobilno informacijska storitev e-policist





V policiji so razvili mobilno informacijsko storitev e-policist, ki bo policistom na terenu olajšala preverjanje podatkov v evidencah in izdajanje plačilnih nalogov, s tem pa tudi celotnen policijski postopek. Projekt so danes, 16. aprila 2014, predstavili namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar, pomočnik direktorja Urada za informatiko in telekomunikacije na Generalni policijski upravi mag. Igor Vučko in policist Postaje prometne policije Kranj Peter Smolej.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Kot je uvodoma povedala Bobnarjeva, projekt zmanjševanja administrativnih ovir v policiji poteka že od leta 2009 in vsa leta ostaja ena od prednostnih nalog Ministrstva za notranje zadeve in Policije.

Z e-policistom bi neposredno povečali čas prisotnosti policistov na terenu, razbremenili operativno-komunikacijske centre, ki za policiste vsako leto opravijo okoli 90.000 preverjanj, policijski postopki bi bili hitrejši, zmanjšalo pa bi se tudi število pritožb.

Policisti med delom na terenu sicer že uporabljajo nekaj rešitev za dostop do informacijsko-telekomunikacijskega sistema policije, a je z njimi omogočena zgolj uporaba obstoječih aplikacij ter nekaj drugih rešitev, namenjenih predvsem za izvajanje mejne kontrole. Zato so se v policiji odločili za pilotski projekt razvoja prilagojene mobilne rešitve, ki bi policistom omogočala izvedbo postopkov v mobilnih pogojih v celoti. Policija je projekt pripravila z lastnimi kadrovskimi viri in obstoječo infrastrukturo, zato ni bilo dodatnih stroškov za zunanje izvajalce. Potreben je bil le nakup mobilnih terminalov s tiskalniki.

Sprva bodo aplikacijo testirali na področju prometa. Prav tam je takšna mobilna informacijska rešitev smiselna, saj so policisti na primer v letu 2013 izdali 222.860 plačilnih nalogov, okoli 160.000 jih je bilo s področja cestnoprometnih prekrškov vročenih na terenu. Aplikacijo bodo tri mesece testirale tri enote: Postaja prometne policije Ljubljana, Postaja prometne policije Kranj in Specializirana enota za nadzor prometa. Testni fazi bo sledila evalvacija projekta, od česar je odvisna odločitev o širitvi uporabe na teh in preostalih enotah. Končni cilj pa je vpeljava rešitve za celotno policijo in vse postopke.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.