09:37, čet, 28. Mar

Mladinska iniciativa po sestanku vidi nove ovire za severni del 3. razvojne osi





Včerajšnji sestanek na okoljskem ministrstvu glede umeščanja trase 3. razvojne osi na relaciji Slovenj Gradec-Dravograd-Holmec je po oceni Mladinske iniciative za 3. razvojno os pokazal nove ovire za izgradnjo koroške hitre ceste, so sporočili iz iniciative.

koordinator Mladinske iniciative Aljaž Verhovnik, foto: STA
koordinator Mladinske iniciative Aljaž Verhovnik, foto: STA

Na sestanku, ki je potekal na pobudo Mladinske iniciative, je Aljaž Verhovnik v imenu iniciative izrazil stališče, da je treba s sprejemom državnega prostorskega načrta (DPN) na relaciji Slovenj Gradec-Dravograd nadaljevati tam, kjer je ta leta 2013 po zamrznitvi vlade tudi obstal – vlada bi morala torej sprejeti stališča do pripomb in izvesti nadaljnje postopke za sprejem, so sporočili iz iniciative.

Na odseku DPN Dravograd-Holmec, ki je od leta 2013 prav tako v mirovanju, ni bila sprejeta nobena varianta. Zato je Verhovnik izrazil pričakovanje, da se bo v skladu s podpisanim protokolom do decembra letos sprejela varianta na tej relaciji, na podlagi katere se bo izvedel nov postopek za umeščanje trase. Zaključek umeščanja trase na tem odseku je v skladu s protokolom predviden do leta 2020.

“Pri tem Mladinska iniciativa ne odstopa od stališča, da se mora vse do Holmca zgraditi hitra cesta, saj je tam gospodarsko središče regije. Mogoči so samo pogovori o obliki te ceste, nikakor pa ne pride v poštev, da bi se Korošci zadovoljili z rekonstrukcijo obstoječih cest od Slovenj Gradca proti Holmcu,” pravijo v iniciativi.

Kot pravijo, ne samo da ne bi dobili hitre ceste v osrčje gospodarske točke v Mežiški dolini, ampak bi hitrocestno povezavo izgubila tudi Dravska dolina, poleg tega se ne bi rešilo stanje glede obvoznic okoli Dravograda, Raven na Koroškem in Prevalj, v Slovenj Gradcu, kjer bi se končala štiripasovnica, pa bi nastajali veliki zastoji.

Generalna direktorica direktorata za kopenski promet na ministrstvu za infrastrukturo Darja Kocjan je po navedbah iniciative na sestanku povedala, da je ministrstvo Darsu naročilo izvedbo posebne študijo posodobitve izgradnje odseka 3. razvojne osi na relaciji Slovenj Gradec-Dravograd-Holmec, ki naj bi bila končana decembra 2017. Po navedbah iniciative študija zgolj kot eno od možnosti obravnava nadaljevanje sprejema DPN na točki, kjer je ta leta 2013 obstal.

Iniciativa meni, da bodo v osrčje Koroške prej pridobili hitro cesto, če bodo vztrajali pri nadaljevanju sprejema zamrznjenega DPN na relaciji Slovenj Gradec-Dravograd, medtem ko je za odsek Dravograd-Holmec takšna študija smiselna.

“Pri tem je iniciativa poudarila stališče, da je treba vsaj do Dravograda umestiti štiripasovnico, saj prostor to omogoča. Prav tako so koroške občine z lastnimi sredstvi sofinancirale izdelavo novelacije umeščanja trase 3. razvojne osi na odseku Slovenj Gradec-Holmec, ki ministrstvu omogoča, da lahko pospeši vse postopke za umeščanje trase v prostor,” pravi v iniciativi.

Župan Raven na Koroškem Tomaž Rožen je po navedbah iniciative podaril, da se je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič s podpisom protokola zavezal k izgradnji hitre ceste, in ne samo rekonstrukcije obstoječe, vse do Holmca. Župan Slovenj Gradca Andrej Čas je pojasnil, da se je lokalna skupnost Slovenj Gradca strinjala z umeščanjem štiripasovnice vse do Dravograda, njegovo osebno stališče pa je, da se naj raje uredi obstoječe ceste v okviru koridorja. Čas je tudi Mladinsko iniciativo pozval, naj se raje zavzema za gradnjo železnice. Župan Prevalj in predsednik odbora za izgradnjo tretje razvojne osi Matic Tasič pa je Časa spomnil, da je Svet koroške regije vedno sprejel enotna stališča, da se hitra cesta gradi vse do Holmca.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je povedala, da doslej od ministrstva za infrastrukturo niso prejeli poziva za nadaljevanje postopka za sprejem DPN na odseku Slovenj Gradec-Holmec.

V iniciativi so po sestanku ocenili, da obstaja realna možnost, da se aktivnosti za sprejem DPN za odsek Slovenj Gradec-Dravograd lahko nadaljujejo. “Ampak bo očitno to morala pokazati spet neka nova študija Darsa,” pravijo in dodajajo, da bo pri tem vsaj iz koroške strani odločilno, kakšno stališče bosta zavzeli občini Slovenj Gradec in Dravograd.

Glede na izražena stališča tako državne kot regionalne strani bo Mladinska iniciativa v kratkem sprejela “nove usmeritve za delovanje”, o katerih bodo obvestili javnost. Iniciativa bo tudi vzpostavila partnersko sodelovanje z novim predsedujočim Sveta koroške regije Alanom Bukovnikom, ki podpira stališča Mladinske iniciative, so še sporočili.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.