11:06, pet, 29. Mar

Mladi Mariborčani županu očitajo ignoranco, a Fištravec je pisno odgovoril





Z javnim apelom “Župan ali nas slišite?” so predstavniki Mestnega Mladinskega sveta Maribor (MMSM) županu Andreju Fištravcu očitali popolno ignoranco in neuresničevanje ukrepov za mlade, ki jih je podpisal. Kot najbolj perečo temo so (ponovno) izpostavili stanovanjsko problematiko. Fištravec odgovarja: “Mestna občina Maribor je mladim prijazna občina!” Bo ostala?

Od obljubljenih 45, ki naj bi jih predvideli v Lokalnem programu za mlade (za obdobje 2016 – 2021), so mladim do sedaj namenili približno 20 stanovanj. To je (bil) eden ključnih razlogov, da se je predsednik MMSM Matic Matjašič odločil javno opozoriti na težave mladih, ki da jih župan ne sliši, kljub večkratnim pozivom. Po njegovem mladi odhajajo iz Maribora, ker tukaj nimajo priložnosti za osamosvojitev in ustvarjanje lastne družine. “Na področju stanovanjske problematike mladih, ki je v zadnjih letih v ospredju, Mestna občina Maribor v zadnjih letih ni naredila nič, čeprav se je pod konkretne ukrepe podpisal osebno tudi župan,” je dejal Matjašič. Fištravec mu je (kakor tudi medijem) danes odgovoril pisno. “Kot župan moram skrbeti, da bo Mestna občina Maribor prijazna vsem občanom, tudi mladim. / … / V našem mestu smo dolžni prisluhniti najprej tistim, ki so se znašli v situaciji, ko rešujejo stanovanjski problem iz socialne stiske, saj druge možnosti nimajo,” piše v dopisu. Problematika mladih je bila ena izmed prioritet mariborske občine v lanskem letu, “a tudi tam priznavajo, da na tem področju ni bil izveden noben ukrep,” je dodal Matjašič in opozoril, da je reševanje stanovanjske problematike eden od pogojev za ohranjanje certifikata Mladim prijazna občina.

Matic Matjašič, predsednik MMSM.
Matic Matjašič, predsednik MMSM.

Dobili naj bi ga pogojno
S pridobitvijo certifikata naj bi se Mestna občina med drugim zavezala, da bo vsako leto namenjala stanovanja mladim, zato se poraja dvom ali bo certifikat obdržala. Pred približno desetimi dnevi so na občini pripravili poročilo o izvajanju ukrepov za mlade, a polje za ukrepe stanovanjske problematike je ostalo prazno. “Od župana, ki se je celotno svojo kariero ukvarjal s sociologijo mladine in predaval o pomembnosti mladih v družbi smo pričakovali vsaj, da bo imel posluh za mlade. Žal pa vse kaže na to, da se bo v zgodovino Maribora zapisal kot župan, ki je mesto Maribor naredil »mladim neprijazno občino«,” je dejal Matjašič. Župan Fištravec pa je v pisnem odgovoru poudaril: “Prepričan sem, da vam je znano, da so na zadnjem razpisu od prijavljenih 15 mladih stanovanja prejeli štirje prosilci. To je slaba tretjina od vseh prijavljenih. Če bi to primerjali s tistimi, ki čakajo na rešitev svojega stanovanjskega problema zaradi šibkega socialnega statusa, teh je preko 600, bi ugotovili, da je bila realizacija zelo visoka.” V Mladinskem svetu z županovim odgovorom niso (bili) zadovoljni, zato je pričakovati, da se bodo udeležili četrtkove seje mestnega sveta. Tam naj bi bili tako glasni, da jih bodo (u)slišali. Podrobnosti jutri ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.