19:05, čet, 25. Apr

Minuse UKC Maribor zakrpali z državno pomočjo





Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Maribor je uspelo pokriti finančne izgube z državno pomočjo. Rebalans finančnega načrta za letošnje leto pa bodo danes na seji obravnavali člani sveta zavoda.

Zakon o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov je za UKC Maribor predvidel nekaj manj kot 5,5 milijona evrov. Višje prilive v svoj proračun si v mariborskem kliničnem centru obetajo tudi na račun višje realizacije dodatnega programa in posameznih prospektivnih programov, medtem ko bodo z varčevalnimi ukrepi uspeli pridobiti le slabo polovico od načrtovanih šest milijonov evrov.

Višji so tudi odhodki, še posebej na področju stroškov dela. Zaradi 123 novih zaposlitev, ki jih je odobril takratni vršilec dolžnosti direktorja Janez Lavre, morajo na primer zagotoviti okoli 4,7 milijona evrov več denarja za plače.

Skupno v rebalansu načrtujejo za slabih devet milijonov evrov več prihodkov in odhodkov, kot so jih predvideli v finančnem načrtu, sprejetem julija letos. Kljub temu da se je po prvi polovici leta nakazovalo, da bodo leto zaključili z več kot petimi milijoni evrov izgube, sedaj napovedujejo uravnotežen poslovni rezultat.

Člani sveta zavoda bodo danes med drugim tudi obravnavali poročilo o reviziji poslovanja UKC Maribor v zadnjih dveh letih ter preverili napredek v reševanju težave pomanjkanja anesteziologov, saj nameravajo februarja prihodnje leto prekiniti pogodbo z Inštitutom za raziskave v medicini, prek katere prihajajo v Maribor pomagat anesteziologi s Hrvaške.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.