07:25, sob, 20. Apr

Ministrstvo, UKC Maribor in ptujska bolnišnica o reševanju dolga





Predstavniki ministrstva za zdravje, UKC Maribor in ptujske bolnišnice se bodo predvidoma v prihodnjem tednu sestali glede dolga ptujske bolnišnice do UKC v višini 1,1 milijona evrov. Na ministrstvu pravijo, da so ptujsko bolnišnico že lani pozvali k poplačilu dolga. A direktor bolnišnice Andrej Levanič opozarja, da dolga niso sposobni odplačati.

Na ministrstvu za zdravje so pravijo, da so že septembra lani pozvali vodstvo Splošne bolnišnice Ptuj, naj pristopi k aktivnostim za odplačilo dolga. Predlagali so, da bolnišnici skleneta dogovor o dinamiki plačil zapadlih obveznosti, kjer bosta natančno opredelili poravnavo dolga.

Predsednica sveta UKC Maribor jih je obvestila, da se kljub pozivom dolg ptujske bolnišnice do UKC-ja ni zmanjšal. Zato je ministrstvo ponovno pozvalo bolnišnici k iskanju rešitve za postopno poplačilo zapadlih obveznosti. Predlagali so podaljšanje odplačevanja dolga, kar bi omogočilo takšno višino mesečnih obrokov, ki bi jih bila ptujska bolnišnica sposobna odplačevati.

Levanič: “Dolga nismo sposobni plačati”

V ptujski bolnišnici so pojasnili, da mariborskemu UKC – ju dolgujejo 1,144 milijona evrov. A zaradi slabega likvidnostnega stanja bolnišnica ni sposobna odplačevati dolga, je povedal direktor bolnišnice Andrej Levanič. Konec lanskega leta je imela bolnišnica za 5,6 milijona evrov zapadlih obveznosti, od tega tri milijone z datumom plačila nad 120 dni. Račune dobaviteljem povprečno plačujejo s 190-dnevno zamudo.

ptujska-bolnisnica

Levanič je pojasnil, da se pogajajo o drugih oblikah kompenzacije. Po njegovih besedah je večina dolga do UKC Maribor nastala iz transfuzijske dejavnosti. Leta 2008 se je namreč transfuzijska dejavnost centralizirala in jo sedaj v ptujski bolnišnici izvaja UKC Maribor. Zaradi tega je ptujska bolnišnica na letni ravni izgubila nekaj 100.000 evrov prihodkov, po drugi strani pa morajo UKC Maribor brezplačno dajati v najem 250 kvadratnih metrov najboljših bolnišničnih prostorov. “Ta znesek iz najemnin, ki se je nabral v teh letih, močno presega milijon evrov, kolikor ptujska bolnišnica dolguje Mariboru,” je dodal.

Izvršba imela negativne posledice

V preteklih dneh se je govorilo tudi o morebitni izvršbi UKC Maribor nad ptujsko bolnišnico in možnosti zastaranja omenjenega dolga. V. d. direktorja UKC Maribor Janez Lavre je v torek po seji sveta UKC dejal, da bi enostranska izvršba imela negativne vplive na delovanje enega in drugega javnega zavoda. Zato je po njegovih besedah čas, da se odplačilo dolga ustrezno dogovori z vodstvi zavodov.

Tudi UKC Maribor se namreč sooča z negativnim poslovnim izidom in če bi bil dolg ptujske bolnišnice poplačan, bi bila njihova izguba iz preteklega leta za polovico manjša. “V obeh primerih gre za javni zavod v lasti države, zato bi se z izvršbo denar dal, kot včasih rečemo, iz levega v desni žep. Hkrati ima to lahko krute posledice, saj bi tako ptujska bolnišnica ostala brez denarja za mesec dni plač zaposlenih,” je članom sveta zavoda v torek pojasnil pomočnik direktorja UKC Maribor Marjan Javornik.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.