01:41, čet, 25. Apr

Minister Počivalšek in župan Kremžar podpisala memorandum za Magno





Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v skladu z nedavnim sklepom vlade danes z županom občine Miklavž na Dravskem polju Leom Kremžarjem podpisal memorandum o sodelovanju in prizadevanju za izvedbo omilitvenih ukrepov pri umeščanju industrijskega obrata Magna Nukleus na razvojnem območju v bodoči poslovni coni sosednje občine Hoče-Slivnica.

Kot je ob podpisu povedal Počivalšek, se bosta vlada in občina, v kolikor bo kanadsko-avstrijski investitor začel z omenjeno naložbo, vsaka v okviru svojih pristojnosti in zmožnosti zavzemala za to, da bodo pristojni organi in organizacije storili čim več za zagotovitev zdravega življenjskega okolja prebivalcev in nadgradnje obstoječe infrastrukture.

Magna Steyr. Vir: magna.com
Magna Steyr. Vir: magna.com

Predvideno je izvajanje posebnega monitoringa za nadzor zaščite podzemne vode. Prav tako bodo pristojni organi v okviru svojih pristojnosti in zmožnosti zagotovili merilne naprave za merjenje kakovosti zraka v neposredni bližini razvojnega območja oziroma potencialnega vira onesnaženja ter sprejeli dodatne ukrepe za vgraditev okolju prijaznih ogrevalnih sistemov,” je spomnil minister in dodal, da bo dodatno opravljena tudi analiza vzdržnosti kanalizacijskega omrežja na območju občine, zagotovljena pa bodo še sredstva za izvedbo ustreznih ukrepov.

Počivalšek je ob tem še dodal, da se vlada zaveda pomena varstva okolja in zagotavljanja kakovosti zraka, voda in tal in je zato prisluhnila konkretnim predlogom občine Miklavž, ki so bili pozneje usklajeni in zapisani v obliki memoranduma.
Vprašanje zadostne zmogljivosti kanalizacije in že sedanje onesnaženosti zraka ter posledičnega “nalaganja” vplivov po zagonu obrata je Kremžar poudarjal večkrat, nazadnje ga je izpostavil na nedavni javni obravnavi v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja. “Nismo ne za ne proti Magni. Če bomo dobili zagotovila, ki bodo nato izpolnjena in bodo prinesla zmanjšanje obstoječega onesnaževanja, da se bo naredil prostor za Magno in vse skupaj ne bo presegalo dovoljenega, nimamo nobene težave,” je takrat dejal Kremžar.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.