11:09, čet, 25. Apr

Med zaposlenimi v Palomi vse več negotovosti





S tem ko se približuje zaključek postopka iskanja strateškega partnerja za Palomo, v igri naj bi bila poljski finančni sklad Abris Capital in slovaška družba SHP, se med zaposlenimi v sladkogorski tovarni papirja hkrati povečuje napetost. Predvsem zato, ker je uprava družbe že pred prihodom novega lastnika začela z ukinjanjem delovnih mest.

paloma

Zaskrbljeni delavci Palome, predvsem tisti starejši, ki se po njihovih besedah zaradi strahu pred ukrepi uprave pod vodstvom Tadeja Gosaka ne želijo izpostavljati poimensko, so v pismu javnosti zapisali vrsto obtožb na račun vodenja podjetja.

Med drugim Gosaku očitajo hvaljenje z izboljšanjem poslovnih rezultatov v času od njegovega prihoda, čeprav so ti boljši predvsem zaradi nizke cene celuloze in prodajnih pogodb, ki so bile podpisane še pred njegovim prihodom. Še več, očitajo mu, da skupaj s finančno direktorico Tatjano Intihar prirejata rezultate, medtem ko naj bi Paloma že več mesecev poslovala negativno in dobaviteljem dolgovala okoli šest milijonov evrov.

Kot zagotavljajo v vodstvu podjetja, uprava družbe deluje v skladu z zakonodajo in s skrbnostjo dobrega gospodarja. Poslovne rezultate potrjuje nadzorni svet, hkrati pa jih potrjujejo in pregledujejo priznane revizorske hiše, so pojasnili za STA.

Del zaposlenih v pismu tudi zavrača Gosakove trditve, da število zaposlenih znižujejo zgolj po mehki poti in navajajo, da naj bi, medtem ko podjetje sponzorira Smučarsko zvezo Slovenije in NK Maribor, s 1. julijem brez dela ostalo osem sodelavcev. Istočasno naj bi v podjetju zaposlovali svoje ljudi, stare zaposlene pa šikanirali. Večina zaposlenih naj bi zaradi pomanjkanja dela že doslej izkoristila večji del svojih dopustov.

V Palomi so v zvezi s tem pojasnili, da so že lani začeli s kadrovskim prestrukturiranjem, saj je podjetje s povprečno starostjo zaposlenih 49 let pred izzivom menjave generacij, prav tako pa potrebuje bolj učinkovito organiziranost družbe. Prejšnji teden so zato zaradi zagotavljanja ustrezne strokovne podpore in pri tem reorganizacije oddelkov na področju režijskih služb ukinili sedem delovnih mest, ti ljudje pa so trenutno na čakanju in zanje skušajo najti rešitve znotraj družbe.

Kot so še dodali, so lani hkrati zaposlili 64 novih ljudi, večino od teh v proizvodnji papirja, papirni konfekciji in logistiki, samo enega pa v režijskih službah.

V zvezi s porabljenim dopustom zaposlenih so pojasnili, da delo prilagajajo potrebam trga in naročil, zato so delavci izkoriščali dopust v primeru začasnega upada naročil, več o tem pa niso želeli razkriti, saj da so podatki o izkoriščenosti dopustov interne narave. So pa še dodali, da je njihova nova podjetniška kolektivna pogodba bolj radodarna od panožne, saj omejuje dopust na 33 dni, slednja pa na dan manj.

Skupina delavcev v pismu upravo obtožuje tudi neracionalnega trošenja denarja, med drugim tudi za svetovalne pogodbe. Celjska odvetniška pisarna Boruta Sokliča naj bi tako v 15 mesecih po njihovem pobrala kar okoli 155.000 evrov. Tega ali številka drži, v Palomi niso povedali, so pa pojasnili, da so omenjeno odvetniško družbo izbrali med tremi ponudbami na osnovi priporočil in kakovosti ponudbe.

Na vprašanje, zakaj tik pred privatizacijo podjetja iz Sladkega vrha toliko nezadovoljstva med zaposlenimi, ki očitke o neaktivnosti naslavljajo tudi na svoje delavske predstavnike v podjetju, v vodstvu Palome odgovarjajo, da se mesečno sestajajo z vodji, sindikatom in svetom delavcev, kjer jim predstavljajo poslovanje, načrt, ukrepe in cilje, prav tako organizirajo zbore delavcev z namenom, da pojasnijo spremembe, stanje v družbi neposredno vsem zaposlenim.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.