06:07, pet, 19. Apr

Mariborsko letališče bo poleti spet zaživelo s čarterji





Po lanski uspešni poletni sezoni na mariborskem letališču, ko so s čarterji prepeljali okoli 13.000 potnikov in s tem promet na potniškem segmentu povečali kar za 200 odstotkov, bo Aerodrom Maribor letos sodelovanje s turističnimi agencijami še okrepil. Letos bo potnike iz Maribora na počitnice vozilo pet agencij s petimi linijami tedensko.

Novinarska konferenca Aerodroma Maribor, na kateri so predstavniki turističnih agencij predstavili program svojih letošnjih čarterjev iz Maribora. Vir: STA
Novinarska konferenca Aerodroma Maribor, na kateri so predstavniki turističnih agencij predstavili program svojih letošnjih čarterjev iz Maribora.
Vir: STA

Agenciji Kompas in Palma sta lani skupaj vozili svoje goste na grški Zakintos in v turško Antalyo, Intelekta pa na grški otok Kos. Prva dva ponudnika tudi letos ostajata pri svoji ponudbi in si obetata okoli 3000 potnikov, medtem ko sta se Intelekti, ki nadaljuje tudi s čarterji v Grčijo, pri novih linijah na grški Krf in v Antalyo pridružila še Relax in Oasis Tours.

“Tedensko bo tako opravljenih pet letov, kar je več kot lani, ko smo imeli tri lete tedensko. Začnejo se junija in zaključijo septembra. Glede na to, da sta dodani dve novi destinaciji, računamo na okoli 30 do 40 odstotkov več potnikov,” je danes dejal direktor mariborskega letališča Marko Gros, ki sicer napoveduje, da je povsem mogoče, da bi letos k temu dodali še kakšen čarter.

To je sicer le en, a pomemben del potniškega prometa z Letališča Edvarda Rusjana, ki sicer še vedno čaka na prvo redno letalsko linijo po lanskem dokončanju gradnje in obnove potniškega terminala. Nekaj imajo tudi izrednih čarterjev, prav tako njihovo letališče večkrat uporabi tudi Slovenska vojska, pa tudi po zaslugi mariborskega nogometnega kluba so lani imeli kar nekaj dodatnega prometa, je spomnil Gros in temu dodal, da letos načrtujejo okoli 20.000 do 25.000 potnikov.

Iskanje potencialnega strateškega partnerja se nadaljuje, prav tako še vedno poteka trud za vzpostavitev redne linije. Tega so se zdaj lotili bolj strukturno, pravi Gros in ob neposluhu s strani lokalnih skupnosti, napoveduje ustanovitev konzorcija zainteresiranega turističnega gospodarstva v regiji. Z njihovo pomočjo, tudi finančno, želijo v prihodnje na letališče le pripeljati prevoznika, ki bi bil pripravljen redno leteti na kakšno od destinacij, od koder bi v regijo lahko pripeljali nove goste.

“Sredstev za spodbujanje regije je v Evropi in v naši državi na voljo kar nekaj, zato lahko s kakim dobrim projektom začnemo v naslednjih letih izvajati tudi redno linijo. Letos tega zagotovo ni realno pričakovati, saj denarja za kaj takega ni,” je dejal prvi mož mariborskega letališča, ki ob tem od države pričakuje tudi sprejem državnega prostorskega načrta, po katerem bo bolj jasno, v kakšni smeri se bo letališče lahko v prihodnosti razvijalo naprej.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.