14:10, pet, 19. Apr

Mariborski študentje – KUD-ovci v osrčju Atlantika





Plesalci Akademske folklorne skupine Študent so se pretekli vikend, po mesecu odmora od folklornih aktivnostih, odpravili na težko pričakovano turnejo. Letošnja destinacija so bili Azori, portugalsko otočje sredi Atlantika, ki slovi po svojih zelenih pokrajinah, vulkanskih znamenitostih ter zanimivem podvodnem svetu. Mnoge od njih so plesalci že izkusili, preostale pa jih čakajo v prihodnjih dneh.

Plesno pripravljeni, s spakiranim glavnim “outfitom” turneje – folklornimi kostumi, se je skupina v soboto zgodaj zjutraj odpravila na pot. Ker je imelo letalo dvourno zamudo, so folklorniki svoj prvi neuradni nastop opravili kar na letališču, na katerem so animirali mimoidoče ter tako popestrili vzdušje. Izkazalo se je, da jim nastop ne uide niti v Lizboni. Tokrat večerni, saj so imeli plesalci časa do naslednjega leta še celo noč. Po zabavni noči je skupina uspešno poletela proti Azorom, dočakala prijeten sprejem vodičk ter se zraven še vseh ostalih nastopajočih skupin nastanila v šoli.

Foto: AFS KUD Študent Maribor
Foto: AFS KUD Študent Maribor

Že prvi vtis je bil odličen, navdušila je tako pokrajina kot tudi kulturne znamenitosti otoka Terceire. Sonce in prijetno toplo vreme sta plesalce napolnila z energijo, da so se zvečer s povorko prvič predstavili azorski publiki, ki je bila očarana nad predstavo tujih folklornikov.
Festival FolkAzores poteka po različnih mestih otoka in prebivalci so vedno znova navdušeni nad nastopi tujih folklornikov. Poleg Slovencev lahko na ulicah in festivalskih odrih Terceire spremljamo plesalce in glasbenike iz daljnje Indije, eksotičnih Havajev, Slovaške, Poljske, Argetine, Madžarske, Francije, Latvije, domače Portugalske in sosede Hrvaške. Prav s folklorniki iz Zagreba pa mariborski “Študentje” preživijo največ zabav in prostega časa, saj jih družijo številne skupne pesmi in plesi.

Poleg vsakodnevnih nastopov pa festival organizira tudi zanimive oglede in večerne animacije. V prostem času folklorniki uživajo na plažah Atlantika, se sprehajajo po okrašenih mestnih ulicah in spoznavajo azorsko kulturo. Pomemben del le-te so tudi t.i. bullfights-i, ki ne potekajo le v arenah temveč tudi po mestnih ulicah in plažah. Med pogumnejšimi so bili tudi plesalci AFS Študent, ki so se v areni z bikom predstavili kot pravi profesionalci. Festivalski dnevi minevajo izjemno hitro in turneja se bliža koncu. Zadnjič se bodo plesalci predstavili na spektakularnem zaključku v nedeljo, ki bo potekal kar v areni pred pettisoč glavo publiko. Naslednji dan bo posadka AFS Študent poletela proti Lizboni in tam preživela dva dni. Tokrat zanje ne bo folklornih obveznosti, saj bodo zgolj uživali v turističnih atrakcijah portugaskega mesta.

Besedilo: Katarina Barbara Fras

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.