14:28, tor, 16. Apr

Mariborski srednješolci z nagrado za promocijo zdravja





Skupina mladih tabornikov iz društva Rod XI. SNOUB Miloša Zidanška Maribor si je z domišljenim programom promocije zdravja ta teden prislužila nagrado za enega najboljših lokalnih programov projekta Za zdravje mladih.

Taborniki v sestavi Dolores Duh, Brina Kos, Filip Borovšak, Mitja Brglez, Pia Lavuger, Vitja Divčić in Bor Logar Dražumerič,so se z vodjo programske skupine Anejem Golčarjem v sklopu programa “Se me še lahko rešiš?” posvetili osveščanju in podpori mladim pri spreminjanju navad, povezanih z nekemičnimi zasvojenostmi.

»Nekemične ali vedenjske zasvojenosti smo izbrali, ker smo ugotovili, da so med mladimi zelo pogoste in ker mednje spadajo tudi vsakdanje dejavnosti, na primer pretirana vadba ali telefoniranje in stalna potreba po dostopanju do informacij z interneta. Zaradi obsežnosti projekta smo v naš teden poleg dveh rednih taborniških sestankov dodali še sestanek programske skupine,« je povedal gimnazijec Anej.

FOTO: Nina Medved
FOTO: Nina Medved

 

Pojasnil je, da je bila ena pomembnejših ambicij projekta zbrati čim več podatkov o vedenjskih zasvojenostih na enem mestu – prvič v slovenskem jeziku. “Tako je z veliko truda spomladi zaživela naša spletna stran sss.osvobodi-se.si,” pravi Anej. Podatke so zbirali s pomočjo, ki so jo izpeljali tako, da so med mladimi izveli anketo o njihovih navadah, podarili pa so jim tudi Knjižnico zdravega tedna v zdravo življenje, s katero so lahko mladi en teden neproduktivno aktivnost nadomestili z zdravo aktivnostjo.

Za dobro opravljeno delo tudi nagrajeni

Projekt je bil izveden in finančno podprt v sklopu vseslovenskega projekta Za zdravje mladih, ki je v teh dneh po letu in pol uspešnega delovanja prišel do zaključka. Izvajalo ga je šest partnerskih organizacij: Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Mladinskega združenja Brez izgovora, Zveze tabornikov Slovenije, Mladinskega sveta Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Radia televizije Slovenije.

FOTO: Anej Golčar
FOTO: Anej Golčar

Namen projekta je preprečevanje bolezni, povezanih z življenjskim slogom otrok in mladih. Nastale so strokovne vsebinske podlage s področja zdravja in mladih, izvedenih je bilo 14 usposabljanj za trenerje in promotorje zdravja, 174 promotorjev zdravja pa je pripravilo več kot 50 lokalnih programov promocije zdravega življenjskega sloga po principu mladi za mlade, v katere je bilo vključenih 8545 mladih (pretežno učencev zadnje triade osnovne šole in srednješolcev),

FOTO: Anej Golčar
FOTO: Anej Golčar

Med temi 50 programi so bili izbrani štirje najboljši lokalni programi promocije zdravja, ki so bili v torek razglašeni na zaključni konferenci v Mestnem muzeju Ljubljana. Mednje se je uvrstil tudi projekt mariborskih tabornikov. Trud tistih, ki delajo z mladimi in mladih kot je skupina mariborskih tabornikov pa se tu ne bo ustavil: mladinske organizacije, ki so vključene v projekt, in direktor Urada RS za mladino so podpisali Zavezo slovenskega mladinskega sektorja in Urada RS za mladino za zdravje mladih v Sloveniji, v želji, da se z zaključkom projekta ne bi zaključila tudi prizadevanja in dejavnosti na področju zdravja otrok in mladih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.