14:24, čet, 28. Mar

Mariborski mestni svetniki tokrat vendarle o proračunu





Mariborski mestni svetniki bodo danes nadaljevali februarsko sejo in se posvetili občinskim financam po tistem, ko so se prejšnji teden več ur seznanjali z namero mariborske Snage za najem posojila za izgradnjo sortirnice odpadkov. Po novem bodo sprejemali dvoletni proračun, s čimer želijo zagotoviti večjo stabilnost občinske blagajne.

Prvi osnutek letošnjega proračuna je zaradi velikega razkoraka med obveznimi nalogami občine in višino denarja, ki ji ga za to namenja država, po besedah župana Andreja Fištravca kazal primanjkljaj v višini 32 milijonov evrov, a so ga uspeli uravnotežiti, med drugim tudi na račun investicij. Tako prihodki kot odhodki so za leto 2017 načrtovani v višini 102,3 milijona evrov, ki jih bodo med drugim dosegli z novim zadolževanjem v višini 5,2 milijona evrov, še pet milijonov evrov jim je ostalo na računu od lani.

V branje oba prorčuna

Mestni svetniki bodo imeli danes na mizi tudi proračun za leto 2018, ki ima podobne poteze kot letošnji. Dvoletno načrtovanje naj bi med drugim omogočilo lažje izvajanje investicijskih projektov ter nemoteno delovanje občinskih zavodov in društev. “Že leta opozarjamo, da je popolnoma nevzdržno, da praktično do aprila meseca v tekočem letu niti približno ne vemo, s kakšnimi sredstvi s strani ustanovitelja bi naj razpolagali,” je pojasnil direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Lani je bil proračun načrtovan v višini slabih 100 milijonov evrov, na koncu pa realiziran v višini 89 milijonov evrov. Danes je predvideno prvo branje obeh proračunov, kar vključuje tudi odobritev prošnje Snage za najem 10 milijonov evrov bančnega posojila za izgradnjo sortirnice, o čemer so mestni svetniki prejšnji teden na dolgo in široko spraševali, predstavniki Snage pa podrobno pojasnjevali.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.