00:08, sre, 24. Apr

Mariborski mestni svet začenja delo z veliko novimi obrazi





Na ustanovni seji se bo danes sestal novi mestni svet mariborske občine, v katerem bo veliko novih obrazov. Več kot tretjina mestnih svetnikov pripada Listi župana Andreja Fištravca, ki bo po nadomestnem tokrat prisegel za polni županski mandat. Ustanovna seja je namenjena formalnim opravilom, morda pa svetnike čaka tudi reševanje Pohorja.

Konkretnejših točk na dnevnem redu ni, saj – kot zagotavljajo v kabinetu župana – na ustanovni seji to po poslovniku ni mogoče. Kljub temu pa bi nenapovedano lahko kakšno rekli tudi o reševanju zimske smučarske sezone na Pohorju, potem ko sta se stečajni upravitelj Športnega centra Pohorje Drago Dubrovski in direktor Marproma Bernard Majhenič dogovorila o skorajšnjem začetku remonta žičnic.

Fištravca med prvimi nalogami čaka sestava kabineta, iskanje podžupanov, ki jih doslej ni imel, ter s tem povezanega iskanja večine v mestnem svetu. S sestavljanjem programske koalicije župan verjetno ne bi smel imeti večjih težav, saj ima s 17 svojimi svetniki dovolj manevrskega prostora, da prepriča še katero od političnih skupin.

Druga najmočnejša sila v mestnem svetu bo SMC s šestimi svetniki, ki bi prav tako lahko sodelovala z županom, pet svetnikov pa bo imela SDS. V opoziciji bo zagotovo Županova lista Franca Kanglerja s štirimi svetniki, blizu koalicije pa naj bi bili SD s tremi in DeSUS s tokrat le dvema svetnikoma.

Dva svetnika bo naslednja štiri leta imela le še Lista za pravičnost in razvoj (LPR), po enega NSi in Lista gasilcev Maribora, novinca v mestnem svetu pa bosta svetnika Liste kolesarjev in pešcev ter Združene levice.

Pod potrebnim pragom za izvolitev so tokrat ostali predstavniki SLS, Zares, LDS, Lipe, Zelenih Slovenije, Ekipe za Maribor, Liste za Maribor in SNS, ki so bili doslej sestavni del lokalne politike.

Mestna občina Maribor MOM

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.