23:55, pet, 19. Apr

Mariborski mestni svet konstituiran s prvimi obrisi koalicije





Mariborski mestni svetniki so danes opravili z ustanovno sejo, na kateri so potrdili mandate vsem 46 članom mestnega sveta ter se seznanili z izvolitvijo župana Andreja Fištravca. Ob tem je njegov predlog za člane Kviaza povzročil nekaj nezadovoljstva tudi pri tistih, ki se z njim za zdaj še zgolj pogajajo za vstop v koalicijo.

Kljub temu se obrisi koalicije tudi po mnenju Fištravca že kažejo, a ti še niso tako gotovi, da bi o njih lahko na glas govorili. Za zdaj je jasno to, da k pogovorom župan ni povabil SDS, Liste za pravičnost in razvoj ter t.i. Županove liste nekdanjega župana Franca Kanglerja. Najbližje programskemu povezovanju sta SD in DeSUS, medtem ko v SMC po današnji seji v to niso bili več tako prepričani.

“Svetniškim skupinam, s katerimi se pogovarjamo, smo predstavili svoje prioritete, zdaj pa pričakujemo od njih, da predstavijo svoje. Na osnovi tega bo nastalo koalicijsko povezovanje in podpis koalicijske pogodbe,” je po seji povedal Fištravec, ki je podprl tudi za nekatere nenavaden predlog NSi, da bi ob tem vse svetniške skupine podpisale še nekakšen nadkolicijski sporazum o najpomembnejših razvojnih projektih.

Mariborski župan sicer danes še ni predstavil svoje ožje ekipe, saj tokrat po slabih izkušnjah v prejšnjem nadomestnem mandatu ne želi hiteti. Ob tem je zdaj po njegovem nov moment tudi že omenjeno koalicijsko usklajevanje, saj mora biti v ekipi tudi prostor za koalicijske partnerje.

Za zdaj po njegovem ostaja vse tako, kot je bilo, več naj bi bilo po Fištravčevih besedah jasnega v mesecu dni. Tudi to, kdo bo podžupan, je odvisno od koalicijskih pogovorov, Fištravec za zdaj še ne ve točnega števila, se mu pa zdi smiselno, da bi imel tri. Tudi glede morebitne menjave direktorja mestne uprave še ni nič odločeno.

O novi sestavi mestnega sveta je župan dejal, da so volivci zamenjali tri petine od skupaj 46 svetnikov in njegovi listi podelili največ mandatov v zgodovini mestnega sveta. Ne le njegova lista, pač pa tudi vsi ostali novi svetniki imajo zato po njegovem mnenju do volivcev veliko odgovornost, to voljo pa želi upoštevati tudi v koaliciji.

Med prioritetne projekte, ki bi lahko bili predmet koalicijskih usklajevanj, uvršča obljubljenih 5000 delovnih mest, na področju kulture pa izvedbo štirih projektov, ki so tudi v nacionalnem kulturnem programu – Mariborska knjižnica, Umetnostna galerija, Pekarna in Mariborski grad.

Na področju športa so zaradi slabega stanja nujni prioritetni projekti dokončanje Ljudskega vrta, reševanje celotnega plavalnega kompleksa v mestu ter obnova dvorane Tabor. Med prioritetami je tudi ohranjanje denarja za socialne transferje ter nadaljevanje projekta kanalizacije.

Za krajšo razpravo so svetniki danes poskrbeli le pri predlogu imen za Kviaz, kjer so v Županovi listi izrazili nezadovoljstvo, ker so ostali brez svojega predstavnika v šestčlanski komisiji, na čelu katere bo Fištravčeva svetnica Nataša Šeneker. Tudi v SMC, ki je s šestimi svetniki druga najmočnejša skupina v mestnem svetu, so zahtevali dva člana, a so vsaj za zdaj ostali z enim. Po besedah predsednika omenjene stranke Andreja Špenge pa očitno koalicija še ni tako sama po sebi umevna.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.