09:16, sob, 20. Apr

Mariborski krvodajalski rekorderji





V UKC Maribor so včeraj pogostili t.i. mariborske rekorderske darovalce krvi. Najbolj zvesti darovalec, Stanislav Žebela, je kri daroval 150-krat, Franc Tovornik 120-krat, Jože Hojski pa 100-krat.

stanislav zebela

Stanislav Žebela je do številke 150 vztrajal 42 let. Prvič je daroval 3 dni pred dopolnjenim 18. letom starosti, zato se je pošalil, da se je “švercal in mu je uspelo.” Od takrat dalje daruje 3 do 4-krat letno. “Razlogov je več… Prvo kot prvo – rad pomagam ljudem, drugo – s tem pomagam tudi sebi, nenazadnje pa sem bogatejši še za eno družino, za družino krvodajalcev.

slika je simbolicna
slika je simbolicna

Kri lahko darujejo zgolj polnoletne, zdrave osebe, do 65. leta starosti, je pojasnila Erika Kavaš, zaposlena v Centru za transfuzijsko medicino na UKC Maribor. “V SV Sloveniji tedensko porabimo približno 420 enot krvi in toliko krvi, kolikor se tedensko porabi, moramo zbrati.” Ker se lahko zgodijo nepričakovane nesreče, torej nepričakovana poraba zalog krvi, je predlagala, da bi se predstavniki vseh treh bolnišnic v SV Sloveniji (torej UKC Maribor, bolnišnica Ptuj in Murska Sobota) povezali in zaloge izmenjevali, saj poraba po vseh centrih ni enaka.
Ob včerajšnjem sprejemu najbolj zvestih krvodajalcev pa je še posebej poudarila pobudo, da bi se za darovanje odločilo čim več mladih.

krvodajalstvo 3

Na UKC Maribor lahko kri darujete vsak torek in četrtek.
Podrobnosti nocoj v oddaji Občinski informator ob 18.30 na BK TV!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.