01:41, čet, 25. Apr

Mariborski kriminalisti priprli preprodajalca vinjet





Mariborski  kriminalisti  so  16.  maja  v Ljubljani odvzeli prostost 28-letnemu Ljubljančanu, slovenskemu državljanu, ki je 13. in 15. januarjem letos  preko  SMS  sporočil  oglaševal  prodajo  slovenske  vinjete 2018 za polovično ceno, oziroma za samo 55 EUR.

vinjeta 2017 novaPrav  tako je na spletni strani www.hallokupon.si med drugim objavil oglas, da  lahko  interesenti  kupijo  slovensko letno vinjeto za pol cene: “Letna vinjeta  2018 – plačajte le 55 EUR, namesto 110 EUR!“. Pri tem je vedel, da je  oglas  lažen ter, da se na kontaktno telefonsko številko 0038690142820, ki je bila premijska telefonska številko 090, ki jo je zakril z mednarodno klicno številko Slovenije 00386, nihče ne bo odzval.

Zaradi tega klicatelji, oglaševanih slovenskih vinjet ne bi mogli naročiti, saj  mu  je  šlo  le zato, da prejme plačilo iz naslova klicev na premijsko telefonsko  številko  090,  zaradi  česar  je nastala materialna škoda v skupni višini okrog  40.000  EUR.  Pri  tem se je na internetni spletni strani izdajal za družbo  Spectre  International  LTD  iz Sejšelov. Na policijo je na območju celotne  države  več  deset  oškodovancev  podalo  pisne  prijave  v  zvezi kaznivega dejanja goljufije po 211. členu KZ-1.

Ugotovljeno  je bilo, da je v omenjenem času (samo v dveh dneh) na navedeno premijsko telefonsko  številko 090  klicalo  okoli  3.500  oseb,  večina  slovenskih državljanov, ki so skupaj opravili okrog 12.000 minut klicev. Policiji je v skladu  z  določili  502.  člena  ZKP  pri  operaterjih  uspelo zablokirati izplačilo  vseh  denarnih sredstev, ki bi jih s klici na premijsko  telefonsko  številko oseba prejela.  Prav  tako smo ugotovili, da so oškodovanci na mobilne telefone prejeli ti. »phishing«  SMS  sporočilo in so klicali z namenom, da bodo prejeli vinjeto 2018 za slovenske avtoceste za pol cene. Pri tem klicatelji v SMS sporočilu niso  bili  seznanjeni,  da  kličejo  premijsko telefonsko  številko 090. Prav tako smo ugotovili,  da  so  ob  klicu  slišali sporočilo telefonske tajnice, da naj počakajo  na  prostega  operaterja,  vendar  nihče ni prevzel klica. Večina oškodovancev  operaterjem  pritožbe oziroma reklamacije računa sploh ni podala, saj  so  večinoma  menili,  da tako ali tako pri operaterju ne bodo ničesar dosegli, zato je bolje plačati, v izogib nadaljnjim težavam, kot sta izklop telefonske  številke ali izterjava. Nekateri operaterji omenjenega klica po seznanitvi,  da gre za goljufijo, klicateljem sploh niso zaračunali, oziroma so jim  odpisali  terjatev.  Veliko  klicateljev  pa  tudi  ni  podalo prijave policiji.
Osumljenemu 28-letniku je bilo zaseženo več elektronskih naprav, med drugim tudi  GSM  GPRS  2G  modem  z  možnostjo vstavitve 16 SIM kartic za masovno avtomatsko pošiljanje SMS sporočil (v tem primeru »phishing« SMS sporočil). Pri  preiskavi računalnikov je bilo ugotovljeno, da osumljeni poseduje bazo skoraj 2 milijona telefonskih številk, v večini slovenskih uporabnikov.

FOTO: www.starimobi.si
Slika je simbolična

Osumljeni  ima poleg slovenskega državljanstva tudi državljanstvo Republike BiH,  kjer  si  je  v  lanskem  letu celo spremenil ime in priimek ter tako pridobil nove uradne dokumente. Osumljeni je te dokumente uporabljal tudi v Sloveniji   pri  upravnih  postopkih,  s  čemer  je  dejansko  v  Sloveniji predstavljal dve samostojni fizični osebi.  Moški je bil 17. maja priveden k preiskovalnemu sodniku OS Maribor, ki je zanj odredil pripor.

Policisti  so  16.  maja   osumljenega  28-letnega Ljubljančana zaradi nenehnih   spreminjanj   naslovov  bivanja  prijeli  na  cesti  med  vožnjo avtomobila.  Ugotovljeno  je  bilo,  da  je  policija  to vozilo z osebo že prijela  v  začetku  meseca  maja  letos na Dolenjskem, ko ga je vozil brez vozniškega dovoljenja in so mu takrat vozilo odvzeli. Vozilo je bilo po tem vrnjeno  lastniku,  vendar  ga  je  osumljeni  Ljubljančan  ponovno dobil v posest.  Tudi  ob  prijetju  je  ponovno  vozil brez vozniškega dovoljenja, zaradi česar mu je bilo ponovno odvzeto, in bo uveden ustrezni postopek.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.