00:34, pet, 26. Apr

Mariborski koalicijski poslanci podpirajo festival Lent





Koalicijski poslanci iz Maribora in okolice so danes na predsednico vlade, ministra za kulturo in finance ter Mestno občino Maribor in Narodni dom naslovili javno pismo, v katerem jih pozivajo, naj najdejo skupno rešitev oziroma sredstva za izvedbo letošnjega festivala Lent.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Kot je v pismu zapisalo šest poslancev, je festival pomemben, saj predstavlja enega od stebrov samozavesti Maribora, prebivalci mesta in okolice pa so ga vzeli za svojega in so nanj ponosni.

Premierki Alenki Bratušek, ministroma Urošu Grilcu in Urošu Čuferju ter mariborski občini in Narodnemu domu predlagajo, naj rešitev poiščejo v zakonu o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki omogoča, da država po predhodni vlogi lokalne skupnosti prepozna določen projekt kot dejavnost širšega, tudi državnega pomena.

“Po našem trdnem prepričanju to širšo, regionalno in državno vlogo Festival Lent kot največji multikulturni festival v Sloveniji nedvomno izpolnjuje,” so v pismu zapisali poslanca PS Dragan Bosnić in Peter Vilfan, poslanca SD Majda Potrata in Matevž Frangež, poslanec DL Branko Kurnjek in poslanka DeSUS Marjana Kotnik Poropat.

Ob tem poudarjajo, da bi država, če bi za festival našla 50.000 evrov, tudi mestu dala močan signal in poziv, naj tudi samo najde potrebna sredstva za izpeljavo letošnjega festivala.

Zavedajo se, da nekateri po 20 letih zahtevajo redefiniranje festivala, da bi ta s svojo pestrostjo okrepil življenje v mestu čez vse poletje, kot politiki pa so mu pripravljeni zagotoviti svojo podporo in pomoč v morebitni novi podobi, ki pa jo morajo odkriti in oblikovati ustvarjalci, kulturne institucije in ljudje, ki jim je festival namenjen.

Za letošnjo izvedbo Festivala Lent organizatorju Narodnemu domu Maribor manjka okoli 220.000 evrov, po besedah direktorja Vladimirja Rukavine pa še ne vedo, kje bodo ta denar dobili. “Najslabša možnost, ki se ji želimo izogniti, je, da festivala ne bo,” je dejal.

Priprave na letošnji festival, ki bi se po načrtih moral odviti med 20. junijem in 5. julijem, so tik pred zaključkom. A težava je denar. Rukavina je želel o tem spregovoriti na seji mestnega sveta v torek, a so svetniki z večino glasov to točko umaknili z dnevnega reda. Poudaril je še, da so samo od februarja do danes uspeli znižati stroške festivala od sprva predvidenih 1,415 milijona evrov na 1,245 milijona. Slednji je po trditvah Rukavine znesek, pod katerega se ne morejo spustiti.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.