08:00, čet, 25. Apr

Mariborske lekarne začele s postopkom prodaje Marifarma





Mariborski javni zavod Lekarne Maribor je začel s postopkom prodaje večinskega deleža v hčerinski družbi Marifarm, ki je že nekaj časa v finančnih težavah. Večinski lastnik prodaja delež v celoti ali delno, hkrati pa dopušča tudi dokapitalizacijo z namenom zapolnitve proizvodnih zmogljivosti za povečanje učinkovitosti in boljše poslovanje.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Kot je razvidno iz objavljenega oglasa na spletni strani Marifarma, v petek 22. maja, je direktor Mariborskih lekarn Albin Turk imenoval komisijo za vodenje postopka prodaje oziroma dokapitalizacije družbe, ki bo zadolžena za izvedbo in nadzor nad postopkom in bo vodila ter koordinirala vse postopke v zvezi z izvedbo.

Sedanji lastniki mariborskega farmacevtskega podjetja bodo prodajni postopek vodili v obliki dvofaznega mednarodnega razpisnega postopka, v katerem najprej od interesentov pričakujejo predložitev nezavezujočih ponudb, po izvedenem skrbnem pregledu pa tudi zavezujoče ponudbe.

Svet zavoda Mariborskih lekarn, ki so v večinski lasti Mestne občine Maribor, manjše deleže pa imajo še občine Duplek, Starše, Miklavž, Rače-Fram in Hoče-Slivnica, je takšno namero podprl že februarja, nato pa so morale soglasja dati še občine ustanoviteljice.

Interes za Marifarm naj bi po neuradnih informacijah časnika Večer za zdaj pokazala vsaj tri podjetja, in sicer Labiofam Europa z italijanskim lastnikom in sedežem v Kopru, indijski Medicamen Biotech LTD in ukrajinski Arterium Corporation. S prodajo se očitno strinja tudi NKBM, ki je podjetju pred časom odobrila nov polletni moratorij na poplačilo kreditov.

Mariborsko farmacevtsko podjetje z okoli sto zaposlenimi se ubada z okoli 40 milijoni evrov obveznosti do bank, med katerimi je dobra polovica dolgoročnih. Zaradi nelikvidnosti se je lani nekajkrat znašlo na robu stečaja, delavci so grozili s stavko, težave podjetja pa so do dogovora z največjo upnico ogrožale tudi obstoj Farmadenta in drugih hčerinskih družb Mariborskih lekarn.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.