12:44, pet, 19. Apr

Mariborska SLS že izbrala kandidata za župana





Mariborska SLS, ki se po razhodu z nekdanjim županom Francem Kanglerjem zdaj na novo sestavlja, je minuli konec tedna izbrala svojega kandidata za župana na lokalnih volitvah prihodnje leto. To bo predsednik mestnega odbora stranke Janez Jemec. Kangler o morebitni ponovni kandidaturi za župana še ne razmišlja, ima pa ambicije na državni ravni.

Marko Zidanšek in Janez Jemec, Vir: SLS
Marko Zidanšek in Janez Jemec, Vir: SLS

Potem ko je SLS konec leta 2012 Kanglerja, ko je bil ta soočen s kriminalističnimi preiskavami in uličnimi protesti zaradi radarjev, izključila iz stranke, je na njegovo stran stopila tudi večina mariborskih politikov iz te stranke, vključno z mestnimi svetniki. Uradno je takratni podžupan in mestni svetnik Milan Mikl na nadomestnih volitvah spomladi 2013 še nastopil kot županski kandidat SLS, a je bilo jasno, da se izgublja vez s to stranko.

Kanglerjev tabor je po njegovem odstopu z županskega položaja začel ponovno uporabljati naziv Županova lista, ki jo je Kangler s takratnimi člani SLS in še nekaterimi drugimi politiki vzpostavil pred lokalnimi volitvami leta 2010. Kangler je tako na rednih lokalnih volitvah jeseni 2014 nastopil kot županski kandidat Županove liste in se celo prebil v drugi krog, medtem ko SLS v Mariboru ni imela kandidata za župana.

Novembra lani je SLS za novega predsednika mestnega odbora izvolila Janeza Jemca in napovedala dejavnejši angažma v mariborski politiki. Na srečanju minuli konec tedna so skupaj s predsednikom SLS Markom Zidanškom že predstavili načrte za naslednje lokalne volitve, ki bodo čez leto in pol, ter kot kandidata za župana Maribora predstavili Jemca, ki je sicer v mariborski politiki novo ime. “Jemec je poudaril, da bo SLS, stranka na pravi strani, prevzela vajeti in štajersko prestolnico pripeljala nazaj na pravo pot,” so sporočili iz stranke.

Jemec je zaenkrat edini znani županski kandidat v Mariboru. Za sedanjega župana Andreja Fištravca, ki na volitvah nastopa kot neodvisni kandidat, se predvideva, da bo znova kandidiral, a tega še ne pove. “Do volitev na lokalni ravni je še več kot eno leto. Odločitev bo sprejeta pravočasno in o njej bo javnost tudi obveščena,” je danes povedal.

Tudi njegov predhodnik Kangler je pojasnil, da o tem zaenkrat ne razmišlja. Kot je včeraj povedal, se trenutno v njegovi novoustanovljeni Novi ljudski stranki (NLS) pripravljajo na volitve v državni zbor.

Molčijo tudi stranke, kot sta v tem mandatu zelo močni SMC in SDS. “Prioriteta je kandidat iz lastnih vrst,” je edino, kar je povedal predsednik mestnega odbora SDS Zvone Zinrajh.

Neuradno se kot možnega kandidata za župana Maribora omenja nekdanjega rektorja mariborske univerze Ivana Rozmana, a je povedal, da nima takšnih ambicij. Ker je bil na ustanovnem kongresu NLS, se ga povezuje z Kanglerjevim taborom.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.