07:43, pet, 29. Mar

Mariborska politika s kritikami na račun predloga občinskega proračuna





Mariborski mestni svet bo v četrtek opravil prvo branje predloga občinskega proračuna za letošnje leto. Opozicijski mestni svetniki imajo glede vsebine proračuna številne pomisleke, zato se obeta vroča razprava. Med drugim dvomijo v uresničljivost načrtovanih prihodkov v občinsko blagajno.

Mestna občina Maribor MOM

Proračun za leto 2015, kot ga je predstavila ekipa župana Andreja Fištravca, predvideva prihodke v višini 87,6 milijona evrov, kar je enako lanski realizaciji prihodkov, in dodatno zadolževanje za 1,9 milijona evrov. Ob koncu lanskega leta je na računu ostalo 6,4 milijona evrov.

Skupno se torej predvideva nekaj manj kot 96 milijonov evrov sredstev, od tega bo šlo 3,2 milijona za odplačilo dolgov. Ostali odhodki so načrtovani v višini 92,7 milijona evrov, kar je 2,3 milijona več od lanske realizacije.

Takšen proračun po ocenah predsednika mestnega odbora SDS Gregorja Pivca ni razvojno naravnan, načrtovani prihodki pa niso realni. Med drugim se kapitalskih prihodkov, v prvi vrsti s prodajo občinskih zemljišč in nepremičnin, pričakuje za dva milijona evrov več, kot so jih zbrali lani. “Pri sedanjem povpraševanju na trgu nepremičnin to ni realno,” je Pivec dejal na današnji novinarski konferenci v Mariboru.

Najbolj pa SDS, ki je s petimi mestnimi svetniki tretja najmočnejša skupina v 45-članskem mestnem svetu, skrbijo nizka pričakovanja glede evropskih sredstev. Občina sama naj bi s tega naslova letos pridobila le 125.000 evrov, čeprav naj bi močno povečala sredstva za službo za razvojne projekte in investicije. SDS med drugim moti tudi nižanje sredstev za izobraževanje, kulturo in šport, pa tudi izrazitejše varčevanje pri delovanju mestnega sveta kot kabineta župana.

SMC, ki je s šestimi mestnimi svetniki druga najmočnejša skupina za 17-člansko svetniško skupino Liste župana Andreja Fištravca, se zdi nedopustno, da se za 35 odstotkov zmanjšuje obseg javnih del, čeprav so ta v veliki meri sofinancirana s strani države. “In to na področjih, ki so za mesto posebnega pomena,” je za STA povedal predsednik lokalnega odbora SMC Andrej Špenga.

Predlagano zmanjševanje sredstev na področju turizma, kulture in šolstva je po njegovih besedah “glede na stanje, potencial ter pomen teh področij za Mariborčanke in Mariborčane nesprejemljivo”. “Nesprejemljivo je, da komaj konec marca prejmemo predlog proračuna za tekoče leto,” je še dodal.

V Listi za pravičnost in razvoj (LPR) so po besedah vodje Stojana Auerja zaskrbljeni, saj predlog proračuna niti v eni postavki ne zagotavlja nujnih ukrepov za gospodarsko rast in zmanjšanje brezposelnosti. “Glede na napovedano povišanje prihodkov predvsem v javnih podjetjih predvideva celo nove obremenitve za gospodarstvo in občane,” je povedal za STA.

Predlog proračuna po njegovih ocenah odganja investitorje, predšolsko in šolsko mladino postavlja v negotov položaj, občane pa kaznuje z več pobranimi kaznimi in novimi obremenitvami. “Negotova je tudi usoda zahodne tribune Ljudskega vrta, številnih že pridobljenih projektov za črpanje EU sredstev, kulturnih in športnih aktivnosti v mestu,” je še dejal Auer, katerega LPR ima v mestnem svetu dva sedeža.

V Listi župana Andreja Fištravca na prošnjo STA za oceno predloga proračuna danes niso odgovorili. Ker je bila vsebina proračuna obravnavana tudi v pogajanjih za sklenitev koalicije v mestnem svetu, je sklepati, da bodo tako Fištravčeva lista kot koalicijske partnerice (DeSUS, Gasilci Maribora, NSi, Stranka mladih – Zeleni Evrope) predlog proračuna podprle.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.