22:15, čet, 18. Apr

Mariborska občina znižala sredstva za Festival Lent





Čeprav je mariborska občina v predlogu proračuna znatno zmanjšala predvidena sredstva za Festival Lent, v Narodnem domu Maribor pravijo, da mesto tudi letos ne bo ostalo brez poletnega festivala. Vprašanje pa je, kakšna bo njegova vsebina in ali bodo lahko postavili plavajoči oder na Dravi.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

“Tako drastičnega reza še ni bilo,” je danes po seji sveta Narodnega doma Maribor povedal direktor Vladimir Rukavina. V predlogu občinskega proračuna, ki ga bo v četrtek v prvem branju sprejemal mestni svet, je za Festival Lent predvidenih le 52.000 evrov, medtem ko so zanj lani iz občinske blagajne dobili nekaj manj kot 400.000 evrov.

Samo za postavitev prizorišč potrebujejo po besedah Rukavine okoli 450.000 evrov, od tega gre levji delež za plavajoči oder, kjer potekajo najpomembnejši dogodki. Če tega odra ne bo, se jim bodo po ocenah Rukavine močno znižali delež sponzorjev in prihodki od prodaje vstopnic, posledično pa bosta padla obseg in kakovost programa.

Lani so za festival porabili skupno 1,2 milijona evrov, kar je po besedah Rukavine finančno gledano “zadnja točka, preden se stvari začnejo sesedati same vase”. Zato so bili izjemno razočarani, da jim občina tudi letos znižuje sredstva.

Poleg ustrezne finančne podpore si želijo boljše komunikacije z občino, ki mora po besedah Rukavine kot ustanoviteljica Narodnega doma Maribor doreči, kakšnega festivala si želi, in za to tudi prevzeti odgovornost. Predvsem pa se želijo izogniti vsakoletnemu reševanju festivala v zadnjem trenutku.

Za celoten Narodni dom, ki letno izvede okoli 1700 prireditev, je v predlogu občinskega proračuna predvidenih za 370.000 evrov manj kot lani. “Nadvse čudno je, da se v letu, ko pričakujemo novo letalsko povezavo z mariborskega letališča in ko v Londonu že oglašujejo Festival Lent kot enega od glavnih razlogov za obisk Maribora, ne naredi nič, da bi se rešilo to blagovno znamko mesta,” je dejal predsednik sveta Narodnega doma Maribor Andrej Verlič.

Oba z Rukavino sta poudarila, da je dilema, ali dati DENAR za socialo ali kulturo, lažna. “Brez Festivala Lent socialna situacija v mestu ne bo nič boljša, kvečjemu slabša,” je dejal Verlič. “Za eno in drugo je dovolj denarja. Gre za vprašanje prioritet,” je dodal Rukavina.

Lansko leto je sicer Narodni dom Maribor zaključil pozitivno. Povečali so število prireditev, razširili program Art Kampa čez vso poletje in v upravljanje prevzeli Vetrinjski dvor. Prihranke so po besedah Rukavine dosegli predvsem z racionalizacijo stroškov in povišanjem prihodkov od vstopnin. A tega glede na socialne razmere v mestu ne morejo stopnjevati.

Po njegovih besedah je nujno, da ohranijo obseg brezplačnih prireditev, tudi na Festivalu Lent, ki je pomembna osnova za pridobivanje sredstev na trgu. Narodni dom je od leta 2002 do 2014 iz občinske blagajne prejel 20,4 milijonov evrov, te pa nadgradil z lastnimi prihodki v višini 17,7 milijona evrov. “Želimo si predvsem dialoga. Ustanovitelj ne more samo nenehno krčiti sredstev, ne da bi se s teboj pogovarjal,” je še dejal Rukavina.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.