19:25, tor, 16. Apr

Mariborska nadškofija dosegla dogovor z bankami





Nadškofija Maribor je po večletni finančni agoniji dosegla dogovor z bankami o reprogramu 26-milijonskega dolga, piše današnji Dnevnik in ob tem dodaja, da se je v zameno za zastavo vseh svojih nepremičnin vendarle izognila stečaju. V mariborski nadškofiji za zdaj informacij še ne želijo komentirati.

stolna cerkev

Kot piše časnik, naj bi predstavniki finančno obubožane mariborske nadškofije bančnike prepričali o dolgoročnem reprogramiranju obveznosti, posojilno pogodbo pa naj bi sklenili z Banko Sparkasse, ki je sicer v avstrijski lasti in jo vodi nekdanji član uprave NKBM Andrej Plos.

V skladu z dogovorom mora nadškofija šele leta 2020 poravnati za 26,2 milijona evrov obveznosti, za kar bo morala plačevati šestodstotno letno obrestno mero, dodaja Dnevnik. Ali so v reprogram vključene tudi druge banke upnice, pa za zdaj ni jasno. Kot je znano, je nadškofija zadolžena pri najmanj štirih slovenskih bankah v tuji lasti, poleg banke Sparkasse še pri Raiffeisen, BKS Bank in Unicredit.

Dnevnik ob tem dodaja, da je do dogovora prišlo le nekaj mesecev po ustoličenju novega ljubljanskega nadškofa Staneta Zoreta, zdaj ko naj bi bil dogovor z upniki sklenjen, pa tudi v Mariboru pričakujejo imenovanje novega vrhovnega cerkvenega poglavarja.

Vse od odstopa takratnega nadškofa Marjana Turnška julija 2013 mariborsko nadškofijo kot apostolski administrator iz Celja vodi tamkajšnji škof Stanislav Lipovšek, ki je danes za STA povedal le, da imajo za zdaj dogovor, da zadeva še ni zrela za javnost, zato je ne more komentirati.

Popoldne so za STA enako pojasnili tudi v ordinariatu Nadškofije Maribor, kjer so povedali, da je postopek pogajanj in dogovarjanj o reguliranju medsebojnih dolžniško-upniških razmerij z vsemi upniki sicer v sklepni fazi, vendar še ni popolnoma zaključen.

“Za začetek veljavnosti kakršnihkoli morebitnih dogovorov morajo biti izvedeni še nekateri koraki. Podrobnejših informacij v zvezi s tem zato še ne moremo posredovati, ker bi kršili dano zavezo k molčečnosti. Ko oziroma če bomo v dogovarjanju z upniki prišli do želene končne rešitve in veljavnih dogovorov, bomo javnost o tem takoj obvestili,” je v pisnem pojasnilu sporočil generalni vikar nadškofije Janez Lesnika.

Tudi v banki Sparkasse so glede morebitnega dogovora zelo redkobesedni. Kot so pojasnili za STA, banka v skladu s pobudami in priporočili Banke Slovenije sodeluje v več primerih restrukturiranja, mariborska nadškofija pa je eden od primerov konstruktivnega sodelovanja pri skupnem restrukturiranju terjatev vseh vpletenih bank. Ob tem pa so dodali, da posameznih primerov ne komentirajo, saj da jih k temu zavezuje bančna tajnost.

Že nekaj časa se v javnosti špekulira o tem, da naj bi mariborski priskočila na pomoč sosednja graška nadškofija, kar je že pred več kot letom dni za avstrijski časnik Wirtschaftsblatt potrdil gospodarski direktor škofije Gradec – Seckau Herbert Beiglböck. Takrat se je govorilo o tem, da bi graška škofija lahko odkupila sedež nadškofije na Slomškovem trgu, sosednji Andreanum, v katerem domuje več cerkvenih ustanov, med drugim teološka fakulteta, morda pa tudi prostore škofijske gimnazije in dijaškega doma na Vrbanski.

Vir: STA
Foto: Wikipedija

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.