12:57, čet, 28. Mar

Mariborska knjižnica z novim bibliobusom





Mariborska knjižnica danes zaganja nov bibliobus, s katerim bo nadomestila starega, ki ima za seboj skoraj 20 let voženj. Nadomestilo ga bo novo, sodobno vozilo, ki ima med drugim dvigalo za invalide in računalnika z internetno povezavo.

foto: STA
foto: STA

“Stari bibliobus je bil po skoraj 20 letih zelo dotrajan in smo že nekaj let iskali možnosti za novega. Bibliobus oziroma potujoča knjižnica je namreč eden od pomembnih načinov, s katerim Mariborska knjižnica prihaja do bralcev, posebej v okoljih, kjer ni krajevnih knjižnic ali so od njih bolj oddaljeni,” je povedala direktorica knjižnice Dragica Turjak.

Mariborska potujoča knjižnica je bila ustanovljena leta 1974 in tako že več kot 40 let prihaja do bralcev na Kozjak, na Pohorje in v Slovenske gorice. Danes pokriva odročnejše kraje v Mestni občini Maribor in v občinah Kungota, Pesnica, Šentilj, Duplek, Miklavž, Starše, Slovenska Bistrica, Oplotnica in Rače – Fram. V nekaterih občinah dopolnjuje krajevno knjižnico, v nekaterih pa je to edino mesto, ki omogoča dostop do knjig.

Novi bibliobus bo z rednimi vožnjami začel v ponedeljek. Danes bo opravil otvoritveno vožnjo s ciljem na Glavnem trgu v Mariboru, kjer ga bosta po napovedih pričakala državni sekretar na ministrstvu za kulturo Anton Peršak in mariborska podžupanja Jelka Černivec.

Bibliobus dela v dveh izmenah, torej je v pogonu ves dan. “Zato so tudi statistični podatki obiska in izposoje zelo visoki, beležimo 30.000 obiskovalcev in 150.000 enot izposoje letno,” je povedala Turjakova.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.