10:09, čet, 25. Apr

Mariborska Cesta zmage: lipe ali obnova?





Včeraj popoldne se je okoli sto krajanov odpravilo na protestni shod po Cesti zmage. Prepričani so, da morajo na njej še najprej “zeleneti lipe”. Zaradi napovedane prenove ceste pa je načrtovana menjava starih dreves za nove. Danes popoldne je pričakovati pestro debato na sklicu stanovalcev, kjer bodo prisotni tudi predstavniki Mestne občine Maribor.

Zanimivo je, da je bilo med protestniki opaziti tudi ljudi, ki sploh ne stanujejo na Cesti zmage, niti v Mariboru. Po prvih ocenah gre za iste osebe, ki so nedavno protestirale proti poseki gozda v Občini Hoče-Slivnica, kjer naj bi bila poseka neizogibna zaradi gradnje nove Magnine tovarne. A vendarle naj bi krajani z včerajšnjim protestnim sprehodom po svoji ulici izrazili razočaranje nad napovedanim posekom dreves, čeprav jih bodo nadomestili, pa tudi nad pomanjkanjem komuniciranja med njimi in predstavniki mestne oblasti. Očitno jim zagotovilo, da cesta ne bo “gola”, pač pa bodo od 90 obstoječih lip odstranili 79 dreves in jih na novo nasadili 74. A to očitno ni dovolj, saj nasprotniki projekta želijo, da se ohranijo stara. Ta pa, po desetletjih rasti, že nekaj časa uničujejo cesto.

Cesta zmage, korenine dreves uničujejo cestišče (8)

Kompletna prenova
Po naših informacijah naj bi načrtovana dela predvidevala večstopenjsko in celostno obnovo, to pomeni tudi menjavo napeljav, instalacij, komunalnih vodov… in nenazadnje obnovo cestišča z ureditvijo parkirnih prostorov za stanovalce ulice, “s ciljem, da se v cesto v naslednjih 15 do 20 letih ne posega več“, pojasnjujejo na Mestni občini. Dodajajo še, da so širšo javnost redno obveščali o načrtih. Obnovo se pričakuje že od leta 2014, o pereči menjavi drevoreda, ki ji sedaj nekateri nasprotujejo, pa: “Smo obveščali predstavnike MČ Tabor, ki so dali soglasje, s potrditvijo investicijske dokumentacije smo obveščali mestne svetnike ter posledično medije in v tem primeru civilno iniciativo“, so pojasnili na MO Maribor. Z deli naj bi pričeli jutri.

Danes sestanek “obeh strani”
Danes popoldne se bodo na sklicu stanovalcev v prostorih OŠ Angela Besednjaka sestali krajani, podžupan Mestno občine Maribor Zdravko Luketič, predstavnik podjetja Nigrad, ki bo izvajalec prenove, predstavnik projektanta – podjetja Lineal, krajinski arhitekt in predstavnica Mestne četrti Tabor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.